• Početna>
  • Vesti>

Osmani posle sastanka sa Pahorom: Uzajamno priznanje Kosova i Srbije, jedini način da se obezbedi mir

Foto: Ekonomiaonline

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u sredu da je uzajamno priznanje sa Srbijom jedini put ka dugoročnom miru i stabilnosti.

Osmani je nakon sastanka sa slovenačkim kolegom Borutom Pahorom rekla da Kosovo ostaje privrženo dijalogu koji se vodi u Briselu, a koji bi trebalo da bude usredsređen na uzajamno priznanje dve zemlje.

Ona je navela i potrebu za liberalizacijom viza za Kosovo, dok je od predsednika Slovenije zamolila da ovom procesu da poslednji podsticaj.

„Danas želim da vam zahvalim na vašoj posvećenosti ujedinjenju zemalja regiona, u ovom ključnom trenutku za naš kontinent i šire. Dok se suočavamo sa brojnim izazovima, potreba za regionalnom saradnjom postaje sve važnija. Očekujemo da ćemo blisko sarađivati sa Slovenijom i drugim demokratskim zemljama kako bismo pronašli rešenja koja će olakšati teret naših građana“, izjavila je Osmani. Uvereni smo da će Slovenija nastaviti da bude naš glas čak i na forumima na kojima još nismo prisutni. Dok se približavamo liberalizaciji viznog režima, želim da vam se zahvalim na vašoj posvećenosti ovom procesu i još jednom da vas zamolim da ovom procesu date poslednji podsticaj kako bi naši građani imali priliku da posete vašu lepu zemlju i celu Evropu“.

„Kosovo ostaje posvećeno dijalogu koji se vodi u Briselu, a koji treba da bude usredsređen na uzajamno priznanje. Ovo je jedini put ka dugoročnom miru i stabilnosti. Želim da vam se još jednom zahvalim na vašem prijateljstvu i iskrenom partnerstvu. Bilo je zadovoljstvo sarađivati sa vama!“.

Na kraju je rekla da Slovenija ostaje odličan primer uspešne države u evroatlantskim strukturama.

Comments

Pročitaj još