• Početna>
  • Vesti>

Promocija antologije „Neodoljiva teškoća postojanja – Srpska književnost na Kosovu i Metohiji 2000-2020“ Aleksandra Dunđerina u Boki Kotorskoj

Foto: Printscreen emisije "Na veslu priča"

Književnici i umetnici sa Kosova i Metohije gostovaće u Boki Kotorskoj od 8. do 10. septembra 2022. godine u okviru promocija antologije „Neodoljiva teškoća postojanja. Srpska književnost na Kosovu i Metohiji 2000-2020“ koju je priredio Aleksandar Dunđerin. Tom prilikom publici u Herceg Novom, Kotoru i Tivtu predstaviće se, pored priređivača antologije, i predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević, predsednik Društva književnika Kosova i Metohije Novica Sovrlić, pesnik i kritičar Žarko Milenković, novinar i pisac Ivana Vanovac i likovna umetnica Miljana Dunđerin.

Antologija „Neodoljiva teškoća postojanja“, čiji je izdavač „Alternativna“ iz Kosovske Mitrovice najpre će biti predstavljena 8. septembra u Herceg Novom, u Gradskom muzeju „Mirko Komnenović“ od 20 časova. Razgovor će voditi novinarka Danijela Đonović.

Sledećeg dana, 9. septembra, takođe od 20 časova, antologija će biti promovisana u Kotoru, u porti Crkve Svetog Nikole (u slučaju kiše u riznici Crkve), a domaćin autorima sa Kosova i Metohije biće novinar Predrag Nikolić.

U subotu 10. septembra „Neodoljiva teškoća postojanja“ biće predstavljena u Tivtu, u parohijskom domu Crkve Svetog Save, gde će domaćin biti predsednik opštine Tivat Željko Komnenović.

Organizatori ovih događaja su Matica Boke i Udruženje „Šta hoćeš“, dok su suorganizatori Srpsko pjevačko društvo „Jedinstvo“ (Kotor), Muzeji i galerije Herceg Novi, a pokrovitelji Opština Herceg Novi, Opština Kotor, Turistička organizacija Kotor i Opština Tivat.

Knjiga Neodoljiva teškoća postojanja rezultat je Dunđerinovog desetogodišnjeg proučavanja srpske književnosti na Kosovu i Metohiji. Prethodili su joj brojni tekstovi štampani u knjigama, umetničkoj periodici, naučnim zbornicima i portalima o srpskim književnim stvaraocima koji su, po mišljenju Aleksandra Dunđerina, obeležili prve dve decenije XXI veka na Kosovu i Metohiji. Ova antologija prilika je da se šira javnost upozna sa do sada neprimećenom raznovrsnošću i bogatstvom savremene književnosti na Kosovu i Metohiji. Takođe, Neodoljiva teškoća postojanja trebalo bi da ukine i neke predrasude i stereotipe o kosovskoj književnosti pisanoj na srpskom jeziku, te da pokaže kako ona, i na tematskom i na formalnom planu, poseduje autentičnost i samosvojnost, i predstavlja originalan doprinos ukupnoj nacionalnoj literaturi.

Pored obimnog predgovora (studije) o srpskoj književnosti na Kosovu i Metohiji nastaloj u periodu 2000-2020. godine, antologija Neodoljiva teškoća postojanja sadrži i tekstove (poezija, proza, drama, esej, hronika) sedamnaest autora sa Kosova i Metohije – Darinke Jevrić, Dragomira Kostića, Slobodana Kostića, Živojina Rakočevića, Žarka Milenkovića, Branke M. Kasalović, Aleksandre Jovičić, Dušana Zaharijevića, Lenke Jakšić Kaksie, Srđana Košanina, Jovice Markovića, Novice Sovrlića, Petra Sarića, Aleksandra Despotovića, Vuka Pantovića, Mitre Reljić i Predraga Radonjića.

Budući da je osnovni cilj knjige pokušaj da se predstave osnovni uvidi u novovekovnu književnu scenu Srba na Kosovu i Metohiji (koja se, u specifičnim, nekarakterističnim uslovima za XXI vek, formira od 2000. do 2020. godine) u ovu antologiju uvrštena su književna dela samo onih autora koji su u datom razdoblju najveći deo vremena proveli živeći i stvarajući na tom području, bez obzira na to gde su rođeni. Sa druge strane, iako je kriterijum prilikom odabira tekstova koji su objavljeni podrazumevao postojanje uočljivih književnih, umetničkih i estetskih vrednosti, vodilo se računa i o tome da se pokažu stilske, poetske, idejne, ideološke osobenosti i različitosti srpske kosovsko-metohijske literature.

Comments

Pročitaj još