• Početna>
  • Vesti>

Brnabić odgovarala na pitanja novinara: Na KiM se osećam kao svoj na svome

Foto: Radio Mitrovica sever

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, prilikom posete severnom delu Kosova i Metohije, da se po prelasku adminstrativne linije osetila kao “svoj na svome”.

Ona je odgovarjući na pitanje novinara televizije “Kljan Kosova” – kako se osećala kada je prešla “granicu”, odgovorila:

“Kako sam se osećala kada sam prešla administrativnu liniju? Najiskrenije da vam kažem osećala sam se kao ”svoj na svome”.

Premijerkin odgovor pozdravljen je gromoglasnim aplauzom.

Brnabić je upitana da prokomentariše i izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija, koji je rekao da je dokaz demokratije to što je premijerka Srbije na Kosovo i Metohiju ušla sa ličnom kartom izdatom u Srbiji.

“Što se tiče izjave gosodina Kurtija, moram da kažem da bi mi bilo izuzetno drago da vidim tu demokratiju i demokratski poredak. Ne mogu da kažem da to vidim kada je u ovoj godini uskaćeno pravo glasa Srbima na KiM, koje je osnovno, bazično ljudsko i demokratsko pravo”, kazala je Brnabić.

Ona je ocenila da upravo to “bolje nego šta drugo pokazuje stanje demokratije i vladavine prava”.

“Druga važna stvar koja je takođe očigleda je nepoštovanje međunarodnih sporazuma. Priština ne poštuje Briselski sporazum i nije ga implementirala, nije uspostavila Zajednicu srpskih opština, niti je omogućila da to Srbi urade, a prošlo je devet godina. To najbolji pokazatlji demokratije i vladavine prava – poručila je srpska premijerka.

Obići će u budućnosti i ostale krajeve KiM

Na pitanje novinara šta bi imala da poruči srpskom narodu sa centralnog Kosova, istakla je da to što je danas na severu, ne znači da u budućnosti neće obići i južnije opštine. Do tada će, kako kaže, razgovarati sa predstavnicima Srpske liste o tome šta još dodatno može da se uradi za narod južno od Ibra, kako bi im se olakšao život.

Nije dolazila na KiM jer joj je bila zabranjena poseta

Ovo je prva poseta Ane Brnabić Kosovu i Metohiji od 2017. godine kada je prvi put izabrana za predsednicu Vlade Srbije. Na pitanje zašto se toliko dugo čekalo jna ovu posetu, odgovara da joj je poseta bila zabranjena.

„Pretpostavljam da je to zato što sam se sve vreme trudila za naš narod na KiM i nisam se libila da pričam o nepravdi koja je počinjena našem narodu“, poručila je Brnabić, dodajući da su „ta vremena iza nas i drago mi je da sada imam uslova da posetim KiM“.

Iako fizički nije bila prisutna, kaže da je to nije sprečavalo da posredstvom Vlade koju vodi, pomaže i bude sa narodom na KiM.

Comments

Pročitaj još