• Početna>
  • Vesti>

Dokumentarac “Moje pozajmljeno nasleđe” večeras u Gračanici

Dokumentarni film mlade Holanđanke Efi Derksen “Moje pozajmljeno nasleđe” (My borrowed heritage) o folkloru bivše Jugoslavije na Balkanskoj turneji, biće prikazan u Domu kulture u Gračanici,večeras od 19.30h. Ulaz je besplatan.
Organizatori projekcije su Ansambl „Venac“ i portal „Gračanica online“.
Specijalni gosti biće autorka filma Efi Derksen i Hans Derksen (autor muzike).

Efi se još kao mala preko svojih roditelja zaljubila u naš folklor, a potom počela da posećuje KUD „Veselin Masleša“ u Banja Luci. Oduševljena bogatstvom folklora i njegovim postojanjem, zabrinuta
za njegovu budućnost, ali i sa željom da svetu pokaže da sa naših prostora ne dolaze samo ratne priče Efi je snimila ovaj dokumentarni film. Putovala je sa malom ekipom kroz Bosnu i Srbiju kako bi otkrila priče koje se kriju iza scenskog folklora. Od starijih osoba odevenih u tradicionalnu odeću u planinama do dece
koja igraju u Beogradu i od graditelja frule do izvođača na Evroviziji. Ova mlada Holanđanka nas na veoma zanimljiv i emotivan način upoznaje sa našom tradicijom, kroz prizmu njenog viđenja. Film koji svako treba pogledati, kako zbog edukativne strane koju sadrži, tako i zbog podizanja svesti kod nas samih.

Film je prikazan u Banja Luci i u Vrnjačkoj Banji, dok su dogovorene projekcije u Gračanici 31. avgusta, Leskovcu 2. septembra u Narodnom muzeju u Leskovcu, i u Beogradu 6. septembra u Etnografskom muzeju u Beogradu.

Comments

Pročitaj još