• Početna>
  • Vesti>

Pred 1. septembar: Kurti poziva građane da zamene registarske tablice

Foto: Kallxo

Ohrabrujemo građane iz srpske zajednice da iskoriste inicijativu za zamenu registarskih tablica – poručio je kosovski premijer Aljbin Kurti nakon današnjeg sastanka sa kosovskom opozicijom. 

Od 1. septembra nastavlja se kampanja za preregistraciju srpskih tablica na “RKS” tablice koja će trajati do 31. oktobra – kazao je, nazvavši srpske registarske tablice gradova na Kosovu još jednom ostavštinom “Miloševićevog režima”.

“Što se tiče septembra, nastavlja se kampanja za konverziju tablica sa onih koje su ostavili Miloševićev režim i Srbija i svaka vlast koja je to nastavila, na one koje su legalne i legitimne Republike Kosovo, i to će se nastaviti do 31. oktobra. Ohrabrujemo sve građane srpske zajednice koji su građani Kosova da iskoriste našu inicijativu za zamenu registarskih tablica kako ne bi plaćali PDV, akcize i carinu”, rekao je on, prenosi Kallxo. 

On je rekao i da ako dobije informaciju od Kosovske policije da srpska strana još uvek izdaje dokumenta za ulazak/izlazak, onda će i Kosovo biti prinuđeno da primeni odluku o reciprocitetu, preneo je Klan Kosovo. 

„Nema pratećih dokumenata, samo se pokazuje lična karta, a građanin Kosova bi morao da prođe kroz Srbiju slobodno, bez pribavljanja nekog drugog dokumenta, a isto bi moralo da se desi i kada Srbi uđu na Kosovo”, kazao je.

„Ako, teoretski i slučajno, Srbija nastavi da izdaje takva dokumenta, onda ćemo biti primorani da postavimo ulazno/izlazni dokument“, rekao je Kurti, prenosi Klan. 

On je odbio da govori o tome da li postoje informacije da će na severu Kosova 1. septembar “biti praćen tenzijama sa srpske strane kao uzrok reciprociteta”, navela je ova televizija. 

Podsetimo, građanima je upravo suprotna poruka poslata sa zajedničke sednice Skupština opština na severu Kosova održane prošle nedelje. U zajedničkoj deklaraciji ovih opština posebna tačka ticala se pitanja preregistracije tablica.

“Pozivamo naše sugrađane da ne upadnu u zamku jednostranih odluka i primamljivih ponuda Aljbina Kurtija po pitanju registarskih tablica i ličnih dokumenata, jer to nije u skladu sa dogovorima u Briselu, štaviše ovo pitanje Priština koristi kao početak konačnog obračuna sa srpskim narodom i Srbijom na ovim prostorima” – navedeno je u deklaraciji. 

Comments

Pročitaj još