Ponovno skrnavljenje srpskog groblja u Orahovcu

Foto Radio Goraždevac

Lomljenje krstova na srpskom pravoslavnom groblju u Orahovcu se nastavlja. Meštani koji su danas bili da zapale sveće na grobovima svojih bližnjih, primetili su da je krst na grobu novosahranjenog Novice Ilića polomljen i obavestili su njegovu suprugu Ljubicu, javlja Radio Goraždevac.

Ljubica nije odlazila na grob svoga supruga 6. avgusta, kada je sa sinovima i par žena iz komšiluka obeležila sedam dana od Novicinog upokojenja .

Kako je kazala za Radio Goraždevac, ne sme sama da ide na groblje, već pali sveću za pokoj duše u crkvi ili u kući. Sin sa kojim živi je bolestan i ona se o njemu brine.

„Novica se upokojio posle duže bolesti 31. jula i sahranili smo ga na našem groblju. Posle sahrane i jutrenja bili smo još za sedmicu, 6. avgusta i više nismo. Danas su mi javili da je krst polomljen. Ne znam zašto su mu polomili krst, kad je moj Novica bio miran čovek, nikad se ni sa kim nije svađao. Ne znam šta da kažem. Samo što je bio Srbin ništa drugo. Mnogo je teško“, rekla je Ljubica.

Na srpskom groblju u Orahovcu, Srbi se iz bezbednosnih razloga nisu sahranjivali od 1998. do 2014. već je to činjeno u crkvenom dvorištu. Kad je ponestalo mesta, opet su morali da sahranjuju svoje upokojene srodnike na starom groblju, iako su na njemu  gotovo svi nadgrobni spomenici oskrnavljeni.

Ljubica nije prijavila slučaj policiji, jer kako kaže, ne zna ni koga da prijavi.

Do sada je groblje u Orahovcu skrnavljenjo mnogo puta, a počinioci nikada nisu pronađeni.

Comments

Pročitaj još