• Početna>
  • Vesti>

Usvojena zajednička deklaracija četiri opštine na severu KiM; ako se ne nađe kompromisno rešenje, napuštamo kosovske institucije

Foto Radio Mitrovica sever

Odbornici četiri skupštine opština sa severa Kosova i Metohije, usvojili su jednoglasno na današnjoj zajedničkoj sednici održanoj u Zvečanu, deklaraciju u kojoj predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću daju punu podršku da u narednih nedelju dana, u okviru dijaloga u Briselu, pronađe kompromisno rešenje za problem registarskih oznaka i ličnih dokumenata. U Deklaraciji opština Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, politički predstavnici većinski srpskih opština na severu su se složili da će, ukoliko do pronalaženja takvog rešenja ne dođe “započeti proces napuštanja svih kosovskih institucija na svim nivoima – počev od centralnih i lokalnih, pa do suda, tužilaštva policije i svih ostalih institucija, čime se totalno razgrađuje briselski proces”.

U daljem tekstu deklaracije se zahteva najhitnije formiranje Zajednice srpskih opština, onako kako je definisano sporazumima u Briselu iz 2013. i 2015. godine, jer je to kako su naveli, potreba srpskog naroda kako bi se kroz nju zaštitila kolektivna prava Srba.

Odbornici i rukovodstvo četiri opštine pozvalo je KFOR i ostale međunarodne insitucije da u skladu sa Rezolucijom 1244 i Vojnotehničkim sporazumom iz Kumanova osiguraju mir i bezbednost za sve građane. Komandu misije KFOR-a su pozvali da spreči dolazak kako je istaknuto „do zuba naoružanih specijalnih jedinica kosovske policije iz Prištine u mirne srpske opštine“ a međunarodnu zajednicu da „urazumi Prištinu kako bi se povukle jendostrane i antisrpske mere“.

Apeluje se na građane da “ne upadnu u zamku jednostranih odluka i primamljivih poruka Aljbina Kurtija po pitanju registraskih tablica i ličnih dokuemnata“ jer kako su obrazložili ” to nije u skladu sa dogovorom iz Brisela”. “Pirština ovo pitanje koristi kao početak konačnog obračuna sa srpskim narodom i Srbijom na ovim prostorima“ dodaje se u tekstu.

Između ostalog, politički predstavnici su podvukli da će “kao i do sada, uvek biti ispred svog naroda i boriti se za mir i pravo na život dostojan čoveka”. 

U tekstu deklaracije su podsetili da su tokom skorašnjeg boravka u Beogradu, od predsednika Srbije “dobili jasne i čvrste garancije da se neće dozvoliti progon i pogrom našeg naroda”.

Sednici osim gradonačelnika i odbornika opština na severu prisustvovali su poslanici Srpske liste u kosovskoj Skupštini i drugi zvaničnici ove stranke, predstavnici Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, kao i komandiri Kosovske policije za region severa.  

Današnja sednica, održana je sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a to je aktuelna političko -bezbednosna situacija na severu Kosova i Metohije.

Sednicom, koja je u svom većem delu bila zatvorena za medije, predsedavao je predsednik SO Zvečan Srđan Milosavljević. Sednici su prisustvovala 62 odbornika.

Comments

Pročitaj još