• Početna>
  • Vesti>

Godišnjica nestanka novinara: Tražićemo ih dok nas bude

Foto Kim

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) su, nedaleko od Orahovca, obeležili 24 godine od nestanka novinara Radio Prištine Đura Slavuja i Ranka Perenića.

Tridesetak novinara i medijskih radnika okupilo se u znak sećanja na kolege koje su 21. avgusta 1998. krenule u Zočište da urade priču o otmici i povratku monaha u tamošnji manastir. Nedaleko od Orahovca i Velike Hoče izgubio im se svaki trag.

Skupu su pristvovali i članovi porodice nestalog Ranka Perenića.

“Reči su ovde suvišne, ne znam kako da vam opišem ovu bol. U stvari, nema ništa novo i ne znam šta bih rekla i kome bih rekla. Bojim se da je istina jako strašna, pošto ne možemo da dođemo do nje”, kazala je Snežana Perenić, supruga nestalog Ranka.

Novinarka Jelena Petković je istakla da “nema efikasnih istraga koje bi nam pokazale šta se otetim novinarima dogodilo”.

“Prošlo je skoro četvrt veka od kada su nestale naše kolege i od kada mi ne znamo šta se dogodilo. Za to vreme smenilo se 11 šefova UNMIK-a, sedam šefova EULEKS-a i mi nemamo efikasne istrage koje bi nam pokazale šta se dogodilo i ko su ljudi odgovorni za ono što se dogodilo. Važno je da znamo šta se našim kolegama dešava kada odu da rade na terenu i ako im se nešto dogodilo – ko je za to odgovoran. Ako toga nema, nema pravde i nema sigurnosti”, rekla je ona.

U ime DNKiM prisutnima se obratila novinarka i urednica RTV Kim Zorica Vorgučić.

“Poražavajuće je što institucije, kako domaće tako i međunarodne, ne čine ništa da se ovaj i drugi slučajevi nestanaka novinara razreše. EULEKS je obustavio istragu, a premijer Kosova Aljbin Kurti, koji je više puta isticao da je u procesu dijaloga između Beograda i Prištine prioritetno rešavanje pitanja nestalih je više puta sebe demantovao. Ovom prilikom apelujem i na albanske kolege i udruženja da nam se pridruže u ovoj borbi, jer pored Đura Slavuja i Ranka Perenića ima još kolega, Srba i Albanaca i stranaca, koji su nestali ili su ubijeni. Oni su zaslužili da se o njima govori i da se sazna cela istina”, navela je ona.

Generalni sekretar UNS-a Nino Brajović je podsetio da je stradanje novinara na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2005. godine najveće stradanje novinara na u tom periodu u Evropi.

“Od 21. avgusta 1998. godine počelo je veliko stradanje, u stvari najveće stradanje novinara do sada, na evropskom prostoru. Mi smo, istražujući otmicu Ranka Perenića i Đura Slavuja došli do poražavajućeg podatka da je, na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2005. godine, ubijeno i oteto 17 novinara. Naše kolege su dale svoj život za slobodu novinarske profesije”, kazao je Brajović.

Okupljenima se obratio i predsednik UNS-a Živojin Rakočević koji je naglasio da sve dok se ne sazna sudbina nestalih kolega istinske slobode neće biti.

“Mi se nalazimo na mestu gde je osam puta rušena i devet puta obnavljana tabla našim kolegama. Tražimo naše kolege zato što nema slobode, zato što nema pravde, zato što dok god ne budemo znali šta se desilo s njima, niko od nas neće imati istinsku slobodu. Tražimo ih jer porodice čekaju pravdu, jer profesija čeka pravdu, jer svi mi znamo da je sistem koji je uspostavljen odgovoran za ćutanje. Mi nećemo ćutati i to je istina koju šaljemo odavde, ispred ovog spomenika koji ima jasnu poruku. Tražimo ih, tražićemo ih dok nas bude”, rekao je on.

Među okupljenim novinarima, na mestu nestanka Perenića i Slavuja, bio je i predstavnik OEBS-a Dane Koruga.

Podsetimo, na Kosovu i Metohiji je od 1998. do 2005. godine ubijeno je i nestalo 17 novinara i medijskih radnika.

Comments

Pročitaj još