• Početna>
  • Vesti>

Petković: Obraćanje Vučića u nedelju nakon sastanka sa predstavnicima Srba sa KiM

Foto: Tanjug, print screen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, obratiće se javnosti Srbije u nedelju u 13 i 30h, saopštio je danas na konferenciji za medije direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Vučić se na takav korak odlučio zbog toga što, kako je Petković rekao “ne može da se pomiri sa tim da nemamo rešenja”.

Petković je naveo da će u tom obraćanju, predsednik Srbije detaljno upoznati javnost sa tokom dijaloga, sa svim predlozima koji su se mogli čuti tokom ove poslednje runde dijaloga na visokom političkom nivou, ali i o tome, kako je kazao “kako se Kurti ponašao” i šta nam je činiti na dalje, radi očuvanja mira, stabilnosti i života ljudi na KiM.

Petković je potvrdio da je Vučić, još u Briselu, zakazao sastanak sa predstavnicima Srba sa KiM, do kog bi trebalo da dođe u nedelju.

“Još u Briselu, zakazan je sastanak predsednika Aleksandra Vučića sa svim političkim predstavnicima Srba sa KiM, uključujući i Srpsku listu i gradonačelnike i načelnike okruga i predsednike privremenih organa i direktore bolnica i drugih javnih preduzeća. Oni će u 11h svi biti u Palati Srbije gde će biti veoma značajan razgovor” rekao je Petković.

Ističe da se “razmatraju sva moguća rešenja koja će biti u interesu srpskog naroda na KiM i koja neće pogaziti interese naše države, a ići će u pravcu kompromisnog rešenja”.

“To je razlog zbog čega vam se danas obraćam ja, a ne predsednik Vučić koji će se obratiti javnosti u nedelju u 13.30 iz Palate ‘Srbija’, a razlog je taj što Vučić nikada ne izlazi za govornicu, ne govori šta je nerealno i ne obećava predloge i rešenja koja ne može da ispuni, iako ovde mnoge stvari ne zavise od nas. Potrebna je druga strana koja mora da se složi i ide u pravcu kompromisnih rešenja”, rekao je direktor Kancelarije za KiM.

Petković navodi da je jučerašnji dan bio izuzetno težak i da ne može da kaže da je bio uspešan, ali da su dali sve od sebe da se sačuva mir i da se ide dalje u razgovore kako bi se došlo do kompromisnog rešenja.

Dva predloga o slobodi kretanja 

“Naša strana je juče izašla sa dva predloga kada je reč o slobodi kretanja, odnosno kako da pronađemo rešenje pre 1. septembra, jer je za tada Kurti ‘nasilnim odlukama najavio sprovođenje reciprociteta'”, kaže Petković. 

“Po pitanju ličnih karata mi smo bili spremni da za građane Srbije koji imaju prebivalište u centralnoj Srbiji da kada idu na prostor KiM njima na administrativnom prelazu Priština izdaje ulazno-izlazni dokument. I u tom sporazumu koji nije dobar po nas, ne stoji da se to pitanje odnosi na Srbe koji žive na KiM, konkretno za one koji žive na severu KiM. Srbi koji žive na KiM, to nisu Srbi prištinske strane, njih predstavlja Beograd. To je i predsednik rekao, da su to građani Srbije koji se osećaju da žive u svojoj državi”, kaže Petković.

Bili su spremni, dodaje, s obzirom na to da od 2011. godine mi izdajemo za Albance koji imaju kosovsku ličnu kartu, da se i Srbima koji žive u centralnoj Srbiji izda takav dokument, ali da to ne važi za građane koji žive na Kosovu i Metohiji.

“Srbi koji žive na KiM nisu Srbi koji putuju tranzitno u treću zemlju. Krajnja destinacija Srba koji žive na KiM nije Albanija, Severna Makedonija, već njihov kućni prag. Kako je Kurti zamislio, Srbi koji su odvajkada na KiM i žive u svojoj kući morali bi posle 90 dana da izađu sa prostora KiM da bi ponovo dobili taj papir, što je potpuno neprihvatljivo. Da neko gazi sporazume, unižava srpski narod, da stvara bezbednosne probleme, to ne prihvatamo”, naglasio je Petković.

Predložili su, dodaje, da se vozila preregistruju na statusno neutralne tablice po rezoluciji 1244 i da je Kurti to kategorički odbio.

Predstavnici EU i Eskobar imali razumevanja

Petković je rekao da su predstavnici EU, kao i Gabrijel Eskobar bili korektni tokom razgovora i da razumeju situaciju sa ličnim kartama i registarskim tablicama.

“Svi jasno vide da je to otvaranje potpuno nevažne teme u ovakvom trenutku kada treba da se razgovara o ZSO, energetici i mnogim drugim važnim pitanjima. Činjenica da Kurti pokreće teme koje su bile gotovo nevažne jer smo imali sporazum sa stikerima koji je solidno funkcionisao, pokazuje da je cilj Kurtija destabilizacija na Zapadnom Balkanu”, rekao je Petković.

Naveo je da srpski narod na KiM “dobro zna koliko se tim na čelu sa Vučićem bori da sačuva mir i stabilnost”.

“Tamo je narasla nova generacija koja želi da živi u slobodi, vide kako njihovi vršnjaci žive u centralnoj Srbiji, ne žele da žive u Kurtijevoj državi, zato je važno da sa Srbima razgovaramo i sa svima ostalima tražimo rešenja, da idemo u pravcu kompromisa. Onog dana kada su se u četiri opštine upalile sirene, kada je od crkvenog zvona brujalo sve, u tim i takvim trenucima najbolje razumeju šta znači vrednost života, budućnost i da ne prolijemo nijednu kap krvi. Za to se borimo”, zaključio je Petković.

Comments

Pročitaj još