• Početna>
  • Vesti>

EU o sastanku Vučića i Kurtija: Fokus na postizanju sveobuhvatnog sporazuma i ublažavanju tenzija

Uoči sastanka u Briselu 18. avgusta i dugo očekivanog susreta Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija, i spoljna služba Evropske unije potvrđuje rundu dijaloga na visokom nivou Beograda i Prištine.

Domaćin sastanka je visoki predstavnik za spoljnu politiku Žozep Borel, uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

Potvrđujući da na sastanku, koji u četvrtak počinje u 10.30, učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti, navode da će se fokusirati na postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji.

„Takođe će se baviti aktuelnim pitanjima i imati za cilj ublažavanje trenutnih tenzija na terenu“, navode iz EEAS.

Borel će održati i odvojene sastanke sa svakim liderom.

Pred sastanak u četvrtak, Vučić i Kurti će se u Briselu sastati odvojeno i sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, kao i sa američkim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom.

Uoči odlaska u Brisel na terenu je vidljiva aktivna međunarodna diplomatija prema dvojici lidera.

Tako je predsednik Srbije danas obavio dva telefonska razgovora – sa britanskim i američkim zvaničnicima. Teme razgovora su bile iste, dijalog u Briselu i predstojeći susret Vučića i Kurtija. Razgovarao je telefonom sa Derekom Šoleom, savetnikom državnog sekretara SAD Entonija Blinkena.

Za to vreme Kurti je u Prištini razgovarao ponovo sa Kvintom sa kojom se sastao deo Srpske liste, a o čemu su javnost danas obavestili iz Beograda, potom se takođe čuo sa Šoleom i Pičom.

Kurti i Vučić sastaju se posle duže od godinu dana, a nakon nove eskalacije situacije i najave Prištine da će 1. septembra započeti sa primenom odluke o preregistraciji na „RKS“, a koja je 31. jula bila povod za barikade na Severu Kosova.

Juče je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković potvrdio da će ZSO biti prva stvar na kojoj će Vučić da insistira, dok su čelnici Srpske liste zatražili od Vučića da pronađe način za prevazilaženje krize.

Sa druge strane, u susret sastanku u Briselu, iz kosovske vlade učestalo stižu poruke o tome da tema razgovora neće biti odluke kosovske vlade o srpskim tablicama gradova na Kosovu i dokumentima.

Ujedno, kosovski premijer je kazao da bi dijalog trebalo da se vodi zarad pravno-obavezujućeg sporazuma, pune normalizacije odnosa i obostranog priznanja, da je kosovska strana „spremna i nepokolebljiva za uzajamno priznanje“, ali i da sve zavisi od srpske strane.

Comments

Pročitaj još