• Početna>
  • Vesti>

Petković: Kurti krenuo da zapali bure baruta, učinićemo sve da sačuvamo mir

Foto> RTS, print screen

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže da je noć na severu Kosmeta protekla mirno, ali u atmosferi napetosti. Priština je htela da izazove sukobe, da se obračuna sa srpskim narodom, koji samo brani svoje pravo na opstanak, rekao je Petković ya RTS. Poručuje da Srbi žele mir i stabilnost, ali da im je “dozlogrdilo da trpe teror Aljbina Kurtija”.

Petar Petković kaže da je Aljbin Kurti jednostranim odlukama krenuo da zapali bure baruta na severu Kosova i Metohije i na celom Zapadnom Balkanu.

Ističe da je u bazu Belvedere, koja je tik uz sever KiM,  Priština dovela stotine oklopnih vozila i do zuba naoružanih pripadnika ROSU.

“Cilj je bio da upadnu na sever KiM i da se obračunaju sa srpskim narodom koji brani slobodu kretanja i svoje pravo na opstanak na Kosovu i Metohiji”, rekao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je rekao da na sve načine pokušavaju da sačuvaju mir i stabilnost, jer je to jedini način da se ide napred, otvaraju radna mesta, povećavaju plate i penzije.

“Ako je predsednik Vučić preko 50 puta izgovorio reč mir, kako njegovo obraćanje ili moje ili bilo koga od nas iz Beograda može biti protumačeno kao provokacija”, upitao je Petković.

Najavio je odlučnu diplomatsku borbu. “Poslednja 24 časa smo gotovo prevrnuli nebo i zemlju da bismo došli do svih sagovornika koji mogu da izvrše pritisak, kako bismo sačuvali mir i stabilnost”, rekao je Petković.

Istakao je da je taj rad urodio plodom jer su Kvinta i SAD izvršili pritisak na Kurtija, ali i da treba naredni period da se iskoristi da se u Briselu dođe do kompromisnog rešenja. “Mi smo to hteli i pre mesec dana, uvek insistiramo na dijalogu”, poručio je Petković.

Dodao je, međutim, da je i nakon ponoći Priština nastavila da izdaje ulazno-izlazni dokument.

“Razgovaramo sa Srbima na KiM, učinićemo sve što je do nas da očuvmo mir i stabilnost, ali dozlogrdilo je našem narodu, niko više ne može da trpi svakodnevno teror Aljbina Kurtija”, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Comments

Pročitaj još