• Početna>
  • Vesti>

Petković: Laž da Beograd sabotira dijalog, ali “međusobno priznanje” nikad neće biti deo agende

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Povodom današnje izjave Aljbina Kurtija da Beograd sabotira dijalog direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković kaže da je to laž.

“Notorna je i lako proverljiva laž koju je danas na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića izrekao Aljbin Kurti da je Beograd taj koji navodno sabotira dijalog. Takav scenario postoji samo i isključivo u glavi i snoviđenjima Aljbina Kurtija .

Realnost je takva da je Beograd čvrsto i nedvosmisleno opredeljen za dijalog i normalizaciju odnosa sa Prištinom koju želimo da postignemo za pregovaračkim stolom. Svakom pozivu za dijalog i razgovor o normalizaciji odnosa Beograd se uvek odazivao, i to je jedina istina.

Za to vreme, dok opsesivno napada predsednika Vučića, Kurti se svojski trudi da jednostranim, neutemeljenim i protivpravnim akcijama izazove novu krizu i destabilizaciju prilika na prostoru Kosova i Metohije.

Kakve je i da li je pozive Kurti primio, to nije na nama da analiziramo, već da se fokusiramo da u izazovnim i teškim vremenima koje generišu jednostrane akcije Prištine sačuvamo mir i stabilnost kao najveće svetinje i tome je predsednik Vučić nepokolebljivo posvećen. Nema sumnje da Vučićeva politika ekonomskog prosperiteta, napretka koji se ogleda u sve većim platama i penzijama, novim autoputevima, bolnicama i mostovima predstavlja trn u oku mnogih koji ga zbog toga kleveću.

Svoju posvećenost dijalogu Kurti bi lako mogao da pokaže tako što bi primenio Prvi briselski sporazum i formirao Zajednicu srpskih opština, onako kako je u prvih šest tačaka tog dokumenta precizirano.

Sve ostalo, jalovi su i neuspešni pokušaji da sa sebe skine odgovornost za urušavanje dijaloga. Tome u prilog svedoči i odbijanje njegovog glavnog pregovarača da se u više navrata sastane sa mnom u Briselu i uopšte razgovara o formiranju ZSO. Spiskovi želja Prištine, poput nekakvog “međusobnog priznanja”, nikad nisu, niti će biti deo agende dijaloga, već to mogu biti samo teme od interesa za život svakog pojedinca na prostoru KiM. I što pre to Kurti shvati, biće mu lakše”, navodi se u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petra Petkovića.

Comments

Pročitaj još