U Gornjoj Gušterici obeležena crkvena i seoska slava

Foto: Radio Gračanica

U prisustvu velikog broja meštana u crkvi Svete Nedelje u Gornjoj Gušterici svetom liturgijom i rezanjem kolača obeležena je crkvena i seoska slava.

Ovdašnji paroh Zoran Filipović u besedi nakon liturgije govorio je o značaju današnjeg praznika i o očuvanju naše vere.

„Neka je blagosloven današnji praznik i ovo sveto mesto na kome smo se sabrali.Neka Gospod molitvama Svete Nedelje i svetih ugodnika Božijih i nama daruje snage i moći da imamo nepokolebljivu i neuprljanu veru. Da svoju veru čuvamo do svog poslednjeg daha i da živimo po njoj jer samo tako Gospod će nas prepoznati kao svoje verne sluge i primiti u svoje Carstvo nebesko. Neka nas sve Sveta nedelja čuva u veri i danima teških iskušenja“, kazao je u besedi nakon liturgije paroh Zoran Filipović i zahvalio darodavcima i svima onima koji su do sada pomogli ovdašnjoj crkvi.

Liturgiji je prisustvovala i predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić, koja je meštanima čestitala praznik i poželela im da ga proslave u blagostanju.

„Danas smo se okupili u Gornjoj Gušterici u hramu Svete Nedelje da joj se poklonimo i pomolimo za zdravlje, mir i slobodu. Svim meštanima čestitam ovaj veliki praznik i želim da ga provedu ove i svake naredne godine u zdravlju, veselju i blagostanju“, istakla je Šubarić.

Ovogodišnji domaćin slave bio je Dejan Petković, koji je, za RTV Gračanica, istakao da je sa svojom porodicom u crkvenoj porti pripremio sve što je neophodno za obeležavanje slave. On je deo kolača predao Goranu Vasiću, koji će naredne godine biti domaćin.

Obeležavanje praznika u Gornjoj Gušterici biće nastavljeno u popodnevnim časovima, kada će biti održan turnir u malom fudbalu i kulturno-umetnički program.

Organizatori obeležavanja crkvene i seoske slave su Opština Gračanica i Turistička organizacija Gračanice.

Comments

Pročitaj još