• Početna>
  • Vesti>

Ukrajinski novinari na Kosovu započeli učenje albanskog jezika

FOTO: Instagram/Asocijacija novinara Kosova

Pet ukrajinskih novinarki koje borave na Kosovu u okviru programa „Novinari u boravku na Kosovu“, pokrenutog nakon izbijanja rata u Ukrajini, juče je započelo kurs učenja albanskog jezika, saopštila je Asocijacija novinara Kosova.

Kurs učenja albanskog jezika obezbeđen je takođe u sklopu istog programa i ima za cilj integrisanje novinara iz Ukrajine.

Učenje albanskog juče su započele Irina Sinelnik, Ljudmila Makej, Merina Životkova, Oksana Čikanč i Viktoria Kajdaš.

One će dva sata nedeljno, uz predavača Mirišahe Harizaj, učiti osnovne elemente albanskog jezika, saopšteno je iz Asocijacije.

Dodaju da kurs podržava i humanitarna organizacija „JRS Kosovo“, koja istovremeno na mesečnom nivou obezbeđuje pakete hrane i higijene za ukrajinske novinare.

Kosovska vlada odlučila je 1. marta, odnosno nakon izbijanja rata u Ukrajini, da ugosti 20 novinara iz ove zemlje kroz program „Novinari u boravku na Kosovu“.

Program su pokrenuli Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF) i Evropska federacija novinara (EFJ), a finansiran je i podržan od strane kancelarije kosovskog premijera i ministarstava unutrašnjih i spoljnih poslova.

Sprovodi ga Udruženje novinara Kosova uz podršku dva novinarska sindikata u Ukrajini.

Kako je prethodno saopšteno iz ovog Udruženja, program obuhvata obezbeđenu mesečnu platu, smeštaj, uslove za rad, kurseve jezika i integraciju, kao i psiho-socijalnu pomoć u slučaju potrebe.

U sklopu tog programa, do sada je na Kosovo doputovalo sedam ukrajinskih novinara.

Comments

Pročitaj još