• Početna>
  • Vesti>

 Inicijativa mladih za ljudska prava: Specijalni sud poslednja nada da zločin u Starom Gracku ne prođe nekažnjeno

Foto: EPA/Louisa Goulimaki

Specijalni sud za Kosovo sa sedištem u Hagu ostaje poslednja nada da zločin u Starom Grackom neće proći nekažnjeno. Sećamo se žrtava ovog zločina i podsećamo pravosudne institucije Kosova da ratni zločini ne zastarevaju – saopšteno je iz Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) Srbija. 

Na današnji dan, pre 23 godine, u selu Staro Gracko kod Lipljana ubijeno je 14 žetelaca. Počinioci ovog zločina još uvek su na slobodi. 

“Nedelju dana pre masakra, stanovnici Starog Gracka, u strahu od napada, zatražili su vojnu zaštitu od KFOR-a, ali kako je za BIRN Kosovo rekao bivši komandant KFOR-a na Kosovu, britanski general Majk Džekson, zaštita u vidu patrola je trebalo da budu raspoređena 24. jula, ali su ‘ubice napale dan ranije i dovele u pitanje sposobnost NATO snaga da se nose sa potencijalnim osvetnički napadima'” – navode takođe iz YIHR-a.

Podsećaju da je EULEX 2017. godine zatvorio slučaj, iako počinioci nikada nisu osuđeni, te dodaju da je sada slučaj u rukama Specijalnog suda sa sedištem u Hagu koji istražuje i procesuira zločine počinjene tokom i nakon sukoba na Kosovu. 

Comments

Pročitaj još