Slava Svete Nedelje u Brnjači

Foto Radio Goraždevac

U crkvi Svete Nedelje u selu Brnjača pored Orahovca obeležena je crkvena slava. Liturgiju su služili paroh Ahenski o.Stefan Marić i Prizrenski o.Jovan Radić uz prisustvo vernog naroda iz Orahovca.

Stefan se zahvalio ocu Milanu, parohu Orahovačkom i ocu Jovanu što su mu pružili čast da služi u ovoj svetinji.

-Blagodarim svima vama i blagodarim ocu Jovanu i ocu Milanu što sam mogao danas da saslužujem ovde i služim sa svima vama.

Ponosan sam kad dođem u ove naše krajeve, gde i dalje stoji naša sveta mučenica Nedelja, i gde mi stojimo i dalje.

I neka bude kao što je rečeno u jevanđelju ,,ženo, vera tvoja spasla te je“ da i nas vera naša ovde sačuva i spase, kao što je patrijarh naš Pavle govorio da sačuvamo našu veru čistom jer ako je sačuvamo čistom onda će i Bog uslišiti naše molitve i sačuvati naš narod, našu naciju i našu ovde zemlju i ovu našu svetinju.

Treba da nastavimo da se sabiramo ovde, jer kako je Gospod rekao „gde je dvoje ili troje ljudi u ime moje tu sam i ja s njima“ a nas je hvala Bogu više od dvoje i troje i da se dogodine sakupimo dvesta i trista, i tu de smo mi neka bude ime Božije i da proslavimo zajedno Gospoda Boga našega. – rekao je u besedi gost iz Nemačke, paroh Ahenski o. Stefan Marić

Po završetku liturgije sveštenici su poveli litiju oko crkve, osvetili vodu i prerezali slavski kolač.

U Orahovcu se na današnji dan svake godine služi i pomen za postradale Srbe u napadu na Orahovac Aleksandra Majmarevića, Borivoja Simića, Jagoša Filđokića i Vekoslava Kazića.

Crkva svete Nedelje postoji takođe i u Velikoj Hoči gde je liturgiju služio tamošnji paroh o. Milan Stojković uz prisustvo vernika iz tog sela pored Orahovca.

Comments

Pročitaj još