• Početna>
  • Vesti>

Petković : Omogućite formiranje Zajednice srpskih opština na način kako je definisana sporazumom

Foto: Radio Mitrovica sever

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković oglasio se saopštenjem povodom optužbe Aljbina Kurtija da Beograd koči primenu dogovora postignutih uz posredovanje EU.

“Ne može neko ko otvoreno negira obavezu Prištine da sprovede Briselski sporazum, posebno u delu koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština, da optužuje Beograd za blokadu dijaloga, a ponajmanje osnova za to ima Aljbin Kurti čija politika počiva na lažima i mržnji prema Srbiji i Srbima” naveo je Petković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u svom saopštenju ističe da će Beograd, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, uvek biti spreman da se odazove svakom pozivu na dijalog, i dodaje da se produktivan dijalog se može imati samo sa kredibilnim i konstruktivnim sagovornikom, što, kako se navodi, Kurti nije i nikada nije ni bio.

“Na njegove optužbe da Beograd koči primenu dogovora postignutih uz posredovanje EU mogu da odgovorim samo jednom porukom: omogućite formiranje Zajednice srpskih opština na način kako je ona definisana Briselskim sporazumom, a u skladu sa obavezama koje su na sebe preuzeli pregovarači Prištine” navodi Petković.

Pitanje Zajednice srpskih opština je jedini pouzdan lakmus papir kojim se meri nečija konstruktivnost i opredeljenosti za dijalog, dodao je.

“Umesto toga, Kurti opsesivno progoni zvaničnike Srpske liste i gotovo svakodnevno preti Srbima na severu Kosova i Metohije, i razumljiva je njegova nervoza zbog poruka političkih predstavnika srpskog naroda u pokrajini da se ne plaše ni njega ni njegovih pretnji. Zna Kurti dobro da Srbi imaju svoje zaštitnike koji nikada neće dozvoliti da sprovede svoje ratnohuškačke planove na štetu srpskog naroda na KiM i zato i napada Milana Radoičića” stoji u saopštenju.

“Ovom prilikom mu i lično poručujem da se njegovi snovi o etnički čistom samoproglašenom „Kosovu“ nikada neće ostvariti i da nećemo odustati od zaštite ličnih i kolektivnih prava našeg naroda u pokrajini i dozvoliti da se nad Srbima severno ili južno od Ibra sprovodi nasilje” dodaje se.  

“Dakle, gospodine Kurti, umesto što u propagandne svrhe sričete rečenice na srpskom, omogućite srpskom narodu da živi slobodno i bezbedno na svojim vekovnim ognjištima, dozvolite povratak prognanih Srba i ispunite obaveze iz Briselskog sporazuma! A onda ćemo moći da merimo ko je konstruktivniji u dijalogu” zaključuje se u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića.

Comments

Pročitaj još