Petkoviću i jutros zabranjena poseta Kosovu i Metohiji

Foto: RTV Puls

 Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću prištinske vlasti ni jutros nisu odobrile posetu Kosovu i Metohiji. U izjavi za Radio Televiziju Puls Petković kaže da Beograd više nema dileme u vezi sa tim šta radi i kako se ponaša Aljbin Kurti.

„Jutros mi je Aljbin Kurti zabranio ulazak na prostor Kosova i Metohije nakon što je to isto učinio i juče. Mi odavno u Beogradu nemamo više nikakve dileme šta radi Aljbin Kurti i kako se ponaša, tako da to njegovo protivpravno, bahato i šibicarsko ponašanje nas više ne iznanađuje. Moj današnji dolazak na Končulj je pre svega poruka Međunarodnoj zajednici, koja je očigledno nevešta ili se tako pravi, kada je Priština u pitanju i kada gleda kroz prste Aljbinu Kurtiju i Prištini koji svakog dana krše sporazume koje smo postigli u Briselu, uključujuči i sporazum o zvaničnim posetama“.


Kaže da je i današnju posetu uredno i na vreme najavio da bi pokazao pre svega Međunarodnoj zajednici da ne postoje nikakvi izgovori koje je juče Priština dala zabranivši mu posetu.


„Naime, oni su juče kao obrazloženje preneli Evropskoj uniji da razlog zašto juče nisam mogao da uđem na prostor KiM je taj što se navodno u ponedeljak se na KiM nije radilo. Uvek su neradni dani na KiM kada se radi o Srbima i kada je reč o tome da Srbi treba da ostvare svoja prava u svojoj južnoj pokrajini. I Beograd ima svoje neradne dane, pa sve svoje obaveze izvršavamo na vreme poštujući sporazume koje smo postigli u Briselu. Baš da bih pokazao EU da je to samo izgovor Aljbina Kurtija ja sam juče uredno najavio svoju posetu za danas. Međutim, van radnog vremena, sinoć je stigao odgovor da mi se zabranjuje ulazak na prostor KiM ponovo i ne navodi se nikakav razlog. Znači, nije reč o nekakvom neradnom danu, nego o samovolji Aljbina Kurtija koji krši sporazum gde glavnom pregovaraču beogradske strane zabranjuje ulazak na prostor KiM“, tvrdi Petković.

Direktor Kancelarije za KiM poručuje Prištini i Evropskoj uniji da se konačno urazume ako misle da sa Beogradom nastave razgovor u Briselu.

„Mi smo spremni da razgovaramo, mi smo spremni da idemo u pravcu kompromisnog rešenja, ali ne da nas neko ponižava i na brutalan način krši sve sporazume. To je kap koja je prelila već prepunu čašu. Zato neka dobro razmisli EU kada sledeći put čuje različite izgovore Aljbina Kurtija, jer se iza toga krije mržnja prema srpskom narodu, mržnja prema predsedniku Aleksandru Vučiću i svemu onome što država Srbija radi na prostoru KiM. Mi se zalažemo za mir, mi se zalažemo za stabilnost na prostoru zapadnog Balkana, ali ta razgovor je potrebna i druga strana, neko ko će da vas razume, neko ko će s vama da pregovara i da se dogovara. U ovom trenutku imamo s druge strane Aljbina Kurtija koji sve odbija, koji zabranjuje posete i koji se bahato ponaša. Zbog toga je na EU da jasno utvrdi ko je krivac u dijalogu, a svakako to nije Beograd i naša strana“, rekao je jutros Petković na administrativnom prelazu Končulj.


Kako je ranije najavljeno, direktor Kancelarije za KiM trebalo je danas da poseti Gornje Kusce, a potom da u Leposavskom Polju uruči ključeve nove kuće porodici Vukojević čiju je izradnju finansirala Kancelarija za KiM i poseti familiju Trbojević iz Kutnja koja je prema poslednjem konkursu Kancelarije za KiM za osnaživanje prerađivačkih delatnosti, dobila opremu za proizvodnju integralnog hleba, peciva i kolača od heljdinog brašna.

Comments

Pročitaj još