• Početna>
  • Vesti>

Policijska racija u Štrpcu na dan seoske slave; Kancelarija za KiM: Po sredi novi atak i pritisak na Srbe

Foto: Kancelarija za KiM

Na četiri lokacije u Štrpcu, kosovska policija od ranih jutarnjih sati, po nalogu suda i tužilaštva u Uroševcu, sprovodi raciju, piše prištinski portal Kallxo pozivajući se na potvrdu tužioca Rasima Maljokua.

„Ova akcija nije direktno vezana za bespravnu gradnju na Brezovici, ali se odnosi na neke uhapšene, pošto je jedan od njih, odnosno bivši gradonačelnik opštine Bratislav Nikolić ujedno i koordinator nelegalnih struktura, a ove strukture su upravljale sigurnosnim kamerama koje su pratile kretanje građana i institucije Kosova i te informacije su prosleđene bezbednosnim strukturama u Srbiji“, naglasio je Maljoku u izjavi

“Ove nelegalne strukture krše pravni i ustavni poredak Republike Kosovo i imaju elemente krivičnog dela „udruživanje za antiustavnu delatnost u vezi sa špijunažom“, rekao je Maljoku.

Tužilac je za Kohu rekao da je u toku “akcija oduzimanja dokumentacije i opreme”.

Na ovu akciju kosovske policije, reagovala je Kancelarija za KiM saopštenjem u kome se kaže da je “više od 30 pripadnika Rosu upalo rano jutros u Štrpce pod punom opremom s ciljem novog zastrašivanja i maltretiranja Srba u ovoj opštini”.

“Specijalci Rosu su raspoređeni na više lokacija, blokirali su čitavu opštinu, upali su u osnovnu školu Šarski odred na Brezovici, u objekat pošte u selu Drajkovce, upali su i pretresali zgradu Privremenog organa odakle iznose svu dokumentaciju i kompjutere, upali su u zgradu TV Herc, jedine televizije na srpskom jeziku u Štrpcu, penju se po banderama odakle skidaju nadzorne kamere koje ne rade više godina” stoji u saopštenju.

Iz Kancelarije za KiM podsećaju da je danas veliki praznik, koji se u Štrpcu obeležava kao slava, i da nije bez razloga izabran baš današnji dan za ovu policijsku akciju.

“Oni su ponovo izabrali da u Štrpce upadnu baš na veliki praznik, s obzirom da je danas seoska slava sveti Jovan i veliki vašar u Štrpcu kada se okuplja veliki broj meštana, a isto su učinili i prilikom prethodnih upada u ovu srpsku sredinu. bIako jedinice iz Prištine dobro znaju da kamere koje su legalno postavljene pre skoro deset godina, nisu u funkciji već duže vreme i to su proveravali i prethodnih dana u više navrata, to im je poslužilo kao izgovor da ponovo upadnu u Štrpce, maltretiraju narod koji ne može normalno da funkcioniše. S kakvim opravdanjem specijalci Rosu upadaju u srpsku osnovnu školu u Štrpcu?” stoji u saopštenju.

Iz Kancelarije za KiM navode da je po sredi “novi atak i pritisak na Srbe da napuste svoj kućni prag” jer kako se navodi na kraju saopštenja, ne postoji nijedan opravdani razlog za novu akciju u ovoj srpskoj sredini.

Comments

Pročitaj još