• Početna>
  • Vesti>

Vučić posle sastanka sa Lajčakom: Odluke iz Prištine donete da se proteraju Srbi sa KiM, da se napravi nova Oluja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao posle sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom da su odluke Prištine u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama usmerene na proterivanje Srba sa severa KiM i da se napravi nova Oluja. Jasno je da nema dijaloga i razgovora, naglasio je Vučić. Predsednik je napomenuo da je još jedna zemlja povukla priznanje Kosova.

“Kurti me uopšte ne zanima, interesuju me oni koji ga guraju”

Predsednik Vučić kaže da ga ne interesuje premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, već oni koji ga guraju i podržavaju da donosi odluke kakve su poslednje koje mu je saopštio danas Miroslav Lajčak.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje da li se Kurti kandiduje za novog Volodimira Zelenskog.

“Kurti bi voleo, on sanja da je Zelenski, nekada sanja da je Hegel, nekada da je Zelenski. Sve te njegove gluposti me ne zanimaju, mene ne brine on, mene brinu oni koji ga u sve to guraju”, rekaoje Vučić.

Kako kaže, njegova poruka je upućena onima koji “ga guraju u to”, a ne njemu.

“On me uopšte ne zanima. On je mali kalibar u svakom smislu, mene zanimaju ovi koji misle da mogu da unište Srbiju i da nije nikada kraj uništavanja Srbije da bi oni bili zadovoljni time koliko su Srbiju uništili”, naglasio je Vučić.

Vučić: Naš odgovor biće trezven ali ubitačan, nećemo nikakve vojne akcije da preduzimamo

Vučić je rekao da će ovo biti interesantno leto i jesen. “Mene interesuju oni što diriguju sve ovo, molim ih da svoju aroganciju malo spuste”, napomenuo je Vučić.

“Ja kao predsednik mogu da kažem da možda nemamo više kud, 10 godina se borimo da pronađemo kompromisno rešenje, ali kompromis niko neće, samo gledaju kako da proteraju naš narod”, naglasio je.

Dodao je da će odgovor Beograda biti trezven, ali ubitačan i istinit, i nećemo nikakve vojne akcije da preduzimamo i molimo da ne diraju naš narod i da ne oduzimaju njihovu imovinu.

“Rekao sam im sve, nije problem što misle da smo mi mnogo glupi, nego što misle da su oni mnogo pametni”, istakao je Vučić i napomenuo da posle konferencije za medije nastavlja razgovore sa Lajčakom.

“Kada se pomene Rezolucija 1244, mnogi gledaju u daljinu”

Predsednik Srbije kaže da kad se govori o Ukrajini, svima su puna usta teritorijalnog integriteta, a kada se pomene Rezolucija 1244, mnogi gledaju u daljinu kao da ne razumeju o čemu se radi.

“Ovde je jasno da nema dijaloga i razgovora. Biće mnogo problema. Uvek ćemo gledati da sačuvamo mir, ali drugi to ne žele, ne samo Albanci sa Kosova nego i njihovi mentori”, rekao je Vučić.

“Planiraju opšti napad na sever Kosova, najkasnije 1. oktobra”

Vučić je rekao da je posle podne razgovarao sa predstavnicima Srpske liste i istakao da predstavnici našeg naroda neće više da trpe nasilje Prištine, koja za sve odluke ima podršku predstavnika Kvinte.

“Neće više to da trpe, jednostavno neće više da trpe upade specijalnih jedinica na sever. Neće”, rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

Kako je istakao, rok koji je Priština odredila za odluku o tablicama je 30. septembar, što, ističe, znači da Priština planira opšti napad na sever najkasnije do 1. oktobra, kako god ga nazvali.

“I to građani treba da znaju i da znaju da su Albance sa KiM podržali predstavnici Kvinte”, naglasio je predsednik Srbije.

“Godinama trpimo laži predstavnika Kvinte”

“Godinama trpimo laži predstavnika Kvinte i kosovskometohijskih Albanaca”, rekao je Vučić. 

“Nije mi problem što misle da smo glupi, već što misle da su oni mnogo pametni. Navešću nekoliko primera”, kaže Vučić.

“Spalili su desetine naših crkava i manastira i pobili desetine ljudi, a kao nagradu su dobili nezavisno Kosovo dok su se u Beogradu svađali oko fotelja”, rekao je Vučić.

Vučić podseća i na teške odluke Međunarodnog suda pravde zbog nekih glupih pitanja.

“Posle toga smo seli za sto i dobili Briselski sporazum. Od tog Briselskog sporazuma Srbi su sve ispunili. Jedina stvar koju je Priština trebalo da ispuni nije ispunila. I kako je moguće da zapadna petorka ćuti, a kada Srbi okače baner ZSO, onda idu u zatvor”, ističe predsednik Srbije.

“Šta je to što se danas dogodilo? Šta je to što žele kosovski Albanci, ali ne samo da oni žele nego su i podržani od Zapada? Osujećivanje prava za ulaženje sa ličnim kartama Srbije na KiM – Priština uvodi reciprocitet za ulazak na KiM sa srpskom ličnom kartom. Doneli su i drugu odluku, da se napravi nova Oluja, da se registruju takozvane RKS tablicama, ubeđivaće ljude da ih stave, pa ako ih ne ubede, onda će da otimaju vozila”, naglasio je.

Vučić je rekao da su potom rešili da nas maltretiraju taksama više godina, da ruše Ceftu, a onda i da specijalci s dugim cevima upadaju na sever.

“Onda su se setili da treba dalje da provode teror i počeli su da pričaju od reciprocitetu. I tu dolazimo do najvećeg licemerja Zapada. Pred izbore su govorili: ‘Ne brinite, mi radimo na tome.’ Računali su da će ovi njihovi da me pobede na izborima. Ali naravno, dodatno i to da se pokaže našim ljudima dole da oni ne mogu da imaju Srbiju. Najbrutalnije su činjenice da njih ne interesuje međunarodno javno pravo, i to sam sve saopštio Miroslavu Lajčaku od A do Š”, rekao je Vučić.

Vučić: Odluka u Prištini usmerena na proterivanje Srba sa KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da od danas imamo promenu situacije na Zapadnom Balkanu, u našoj zemlji i na Kosovu i Metohiji.

“Trebalo je zajedno da se obratimo Miroslav Lajčak i ja. Nisam želeo da dovedem njega u neprijatnu situaciju. Mi smo uvek spremni za dijalog”, napomenuo je Vučić.

Vučić je rekao da je suština da godinama trpimo laži i predstavnika Kvinte i predstavnika Albanica.  

Predsednik Aleksandar Vučić, povodom odluke institucija u Prištini da zabrane srpske lične karte i nakon 30. septembra ukinu važenje registarskih oznaka sa imenima srpskih gradova, uz najavu da će nakon tog roka ta vozila biti oduzimana, poručio je da će naš odgovor biti trezven, ali ubitačan i istinit i pozvao Prištinu da tri puta razmisli pre nego što to uradi.

“Mi nikakve vojne, ovakve ili onakve akcije nećemo da preduzimamo, ali ih molimo da ne pokušavaju da otimaju imovinu našem narodu i da ne pokušavaju da progone i proteruju naše ljude, to je naša velika molba. Mnogo molimo te silne i moćne da to ne rade. To je naša najveća molba”, rekao je Vučić u obraćanju javnosti iz Predsedništva Srbije.

Rekao je da imaju dovoljno vremena do 30. septembra da tri puta razmisle da li to hoće ili neće da rade.

“Čini mi se da imaju pametnija posla u ovom trenutku, a možda i nemaju. Kada god postavite pitanje – a gde su vam principi, pošto vidimo Rusija je strašno pogazila međunarodno pravo, pa što bombardovaste Beogad a ne napadoste Moskvu, i kada to pitate shvatite da principi i vrednosti ne postoje”, rekao je Vučić.

Kako je rekao, “shvatite da postoje njihov donji deo leđa koji je zabrinut za svoju sudbinu zbog nečijeg nuklearnog oružja, kao i u slučaju nafte i ništa više od toga”.

Dodao je da je i peta zemlja povukla priznanje Kosova i da će se to iskoristiti ako Kosovo pokuša da uđe u neku međunarodnu organizaciju.

Vučić je dodao da mu je ovo najoštrija konferencija za medije koju je održao, ali da je to uradio sa osmehom, pošto je svaka reč istinita.

Miroslav Lajčak je prethodno bio u Prištini, gde je izjavio da dokument o formiranju Zajednice srpskih opština nije na stolu, najavljujući da će se o tom pitanju razgovarati na sledećim sastancima u sklopu dijaloga u Briselu.

Lajčak je posetio i Kosovsku Mitrovicu, gde se sastao sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije. 

Uspostavljanje Zajednice srpskih opština je najvažnija i ključna stvar za kosovske Srbe, kako bi se sve ono je što je njenim formiranjem dogovoreno realizovalo i jedino se na taj način položaj Srba može poboljšati, poručili su politički predstavnici Srba na KiM na sastanku sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine.

Izvor RTS/foto Tanjug

Comments

Pročitaj još