• Početna>
  • Vesti>

Lajčak: Formiranje ZSO nije zahtev Brisela, već obaveza koju je Kosovo prihvatilo i mora je sprovesti u delo

Foto: Zoom screenshot

Formiranje Zajednice srpskih opština nije zahtev Brisela, već obaveza koju je Kosovo prihvatilo i ona se mora sprovesti u delo, izjavio je danas u Prištini specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak.

“ZSO nije zahtev Brisela, već nešto što je Kosovo dogovorilo sa Srbijom. To je obaveza koju je Kosovo prihvatilo, uključujući i ratifikaciju sporazuma u Skupštini. Ono što je dogovoreno mora se sprovesti”, rekao je Lajčak na konferenciji za medije.

Govoreći o problemu registarskih oznaka, Lajčak je napomenuo da to više nije tema za Brisel.

“Tablice nisu više na dnevnom redu dijaloga u Briselu. Odluka o tome je sada na kosovskoj vladi. Očekujem da će premijer Aljbin Kurti o tome vrlo brzo doneti odluku”, poručio je Lajčak.

Najavio je da da bi uskoro moglo doći do potpisivanja novih sporazuma u Briselu.

“Moramo ceniti svaki dogovor koji je postignut, a ne kritikovati one koji nisu još nisu ni postignuti… Sada je potrebno doneti neke odluke na najvišem političkom nivou, novi dokumenti se nalaze u završnoj fazi”, kratko je rekao Lajčak.

Lajčak je nagovestio da bi pre letnjeg odmora moglo da dođe do još jednog sastanka  lidera Beograda i Prištine.

“Želimo da se Kurti i Vučić sastanu i dogovore o pitanjima koja su važna za građane Kosova i Srbije. Mislim da postoji mogućnost da počnemo sa češćim sastancima lidera. Plan je da imamo redovne sastanke”.

Na konferenciji je bilo reči i o liberalizaciji viznog režima.

“Kosovo zaslužuje viznu liberalizaciju, ispunilo je sve kriterijume… Svestan sam toga koliko je ovo rešavanje ovog pitanja važno za imidž i kredibilitet Evropske unije. Nemam pravo da kažem kada će odluka biti donešena, ali mogu da istaknem to da podrška Kosovu nikada nije bila jača. Nadam se odluci koju svi čekamo i koju u potpunosti podržavam”istakao je evropski diplomata.

Lajčak je pozdravio potpisivanje mape puta za implementaciju sporazuma o energetici, postignutih 2013. I 2015. godine.

Specijalni predstavnik EU u dijalogu Beograda i Prištine posetu Kosovu i  Metohiji završašava obilaskom severa Kosova, gde se sastao sa predstavnicima srpske liste. Nakon obilaska trafostanice Valač, Lajčak će krenuti put Beograda u zvaničnu posetu koja će trajati do petka, 1. jula.

Comments

Pročitaj još