• Početna>
  • Vesti>

Petković sa američkim ambasadorom Hilom: Beograd fleksibilan u iznalaženju rešenja, opstrukcija Prištine očigledna

Foto: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji Kristoferom R. Hilom i direktorom Kancelarije za južne i srednje-evropske poslove u Stejt Departmentu Martinom Mekdavelom, koje je, kako se navodi u saopštenju Kancelarije za KiM, upoznao sa trenutnom fazom dijaloga u Briselu i koracima koje Beograd preduzima kako bi doprineo iznalaženju rešenja u ključnim oblastima važnim za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i život svih građana na prostoru Kosova i Metohije.

“Beograd je i u prethodnom periodu pokazao spremnost, otvorenost i fleksibilnost u iznalaženju konstruktivnih rešenja koja treba da pomognu rešavanju otvorenih pitanja u dijalogu Beograda i Prištine, ali je upitno da li i sa druge strane pregovaračkog stola postoji takva spremnost jer je do sada bila više nego očigledna opstrukcija Prištine”, podvukao je direktor Kancelarije za KiM, piše u saopštenju.

Petković je, kako se dalje navodi, istakao da je važno da se postigne napredak u oblasti potrage za nestalima i energetici i da je Beograd posvećen nalaženju održivih rešenja u ovim, ali i drugim oblastima, ali da postoji opravdana sumnja u spremnost Prištine na poštovanje i implementaciju kako dosadašnjih tako i budućih dogovora.

“On je istakao da smo prethodnih dana svedoci serije incidenata i etničke netrpeljivosti kojoj su bili izloženi Srbi na prostoru Kosova i Metohije, a da od dolaska Aljbina Kurtija na vlast imamo 184 etnički motivisana incidenta što onespokojava naš narod na prostoru KiM, ali odvraća i potencijalne povratnike” stoji u saopštenju.

Direktor Kancelarije za KiM upoznao je svoje sagovornike sa listama na kojima se nalazi 72 Srba zbog odbrane njihovih legitimnih prava, koje su prethodnih dana proširene čelnicima Srpske liste i istakao da je reč o političkom zastrašivanju i odmazdi vlasti u Prištini koja na ovaj način želi da dodatno destabilizuje prilike na terenu.

Petković je, dodaje se, podsetio i na činjenicu da punih šest godina vlasti u Prištini odbijaju da sprovedu odluku suda o povraćaju 24 hektara zemlje manastiru Visoki Dečani, što je u svom poslednjem izveštaju zabeležio i Stejt department, ali i da devet godina Srbi na Kosovu i Metohiji čekaju na formiranje Zajednice srpskih opština koja treba da zaštiti i garantuje njihova kolektivna prava, što je posebno važno u svetlu narastajućeg broja incidenata koje generišu vlasti u Prištini.

“Upravo zbog bezbednosti i smirivanja tenzija na terenu važno je da razgovaramo i Beograd čvrsto veruje da je jedino dijalog mehanizam za rešavanje svih problema” stoji na kraju saopštenja.

Comments

Pročitaj još