• Početna>
  • Vesti>

Prof. dr Milijana Relić: Samopregledi i dermoskopija ključni u otkrivanju melanoma

Foto Ilustracija

U Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata (Studentska poliklinika), sutra će se vršiti besplatni pregledi mladeža i ostalih pigmentnih promena na koži rekla je između ostalog za Radio Kosovska Mitrovica prof. dr Milijana Relić, dermatovenerolog.

Akcija besplatnih dermatoloških pregleda povodom kampanje”Euromelanom” na inicijativu Zdravstvene asocijacije se organizuje u cilju da se rano otkriju maligne promene na koži.

“Mi smo od 2005. godine krenuli sa ovim akcijama, tačnije jedan ponedeljak u maju mesecu je uvek preporučen od strane organizatora na nivou zdravstvene asocijacije a radi se o besplatnim pregledima mladeža i svih drugih obojenih pigmentnih promena na koži. Svako od nas ima bar jedan mladež na koži ili bilo kakvu promenu, a dermoskopija se u novije vreme smatra odličnim načinom za dijagnostiku ovih promena. Od 2005. Godine na ovamo , svega dva puta nismo sprovodili ovu akciju iz nekih organizacionih razloga I kašnjenja u nabavci materijala, ali evo ponovo smo tu das vim pacijentima koji se jave izađemo u susret. Mnogi se raspituju, i ja svima poručujem da akcija traje sutra od 8 i 30 do 13 i 30 , da svi budu strpljivi, da me sačekaju i biće pregledani”, kaže prof. dr Milijana Relić.

Profesorka kaže da mogu da dođu svi koji žele, i oni koji se nisu prijavili putem call centra 6. i 7. juna kada je bilo predviđeno. Postoji procedura u organizaciji nabavke materijala i broja pacijenata koji će biti sutra pregledani od strane dermatologa, a zatim se taj materijal dostavlja zdravstvenoj asocijaciji i dobijaju se novi statistički podaci.

“Početkom kampanje “Euromelanom”, otkriveno je više od 300 melanoma rutinskim pregledima, a sada se taj broj popeo već na 650. Problem je što su to uglavnom mlađi ljudi, radno sposobno stanovništvo od 30 do 50 godina starosti. Koža je najveći organu u organizmu, neke delove tela ne pregledamo stalno, zato je neophodno da pacijenti dobiju preporuke, kako od nas, tako i na sajtu zdravstvene asocijacije kako da samopregledaju mladeže”,dodaje profesorka Relić.

Na pitanje kada je potrebno da se obratimo lekaru, ako se uzme u obzir, da većina populacije ima bar jedan mladež ili pigmentnu promenu na koži, odgovara da je svaka promena koja se javi posle 40. godine već alarm.

“Mladeži  imaju svoju evoluciju, javljaju se na koži uglavnom do puberteta, menjaju se i razvijaju, a svaka nova pigmentna promena u zrelim godinama je alarm. Zato što se melanom, čije otkrivanje i jeste cilj ove akcije, javlja uglavnom kao posledica nove stečene pigmentacije u 70 do 80 posto slučajeva. Melanom se može razviti i iz već postojećeg mladeža, ali to treba da bude ili veliki (džinovski) mladež ili takozvani displastični, atipični mladež koji nema homogenu, ravnomernu pigmentaciju.

Bitno je da pacijenti koji imaju genetsku predispoziciju ili su podložni promenama na koži redovno samopregledaju svoje mladeže i kontrolišu ih svaka tri meseca kod svog dermatologa.

Dermoskopija je bezbolna, neinvazivna metoda pregleda kože, koja daje jako dobru orijentaciju o građi mladeža ili drugih promena, o strukturi promene, da li je simetrična ili ne i kakve je boje, objašnjava Relić i dodaje da se dermoskop ne koristi samo za utvrđivanje pomenutih promena već kompletno u dermatologiji, kod ekcema, psorijaze, šuge, atopijskog dermatitis kao i za dijagnostiku drigih kožnih oboljenja.

“Plava ili crna boja nije dobar znak, ali ne treba se bojati treba ,dermoskopski pregled je ogromna pomoć u dijagnostici, zato treba iskoristiti priliku i pregledati se. Nije sve melanom, čak i kada mladeži izgledaju loše ili su povređeni u kontaktu sa krvnim sudovima pa krvare često nema bojazni, ali treba biti krajnje oprezan i ne zapostavljati ni jedan deo svoga tela”, zaključuje prof.Relić i poziva sve koji žele da sutra dođu i obave pregled

Podsetimo u kampanji “Euromelanom” koju je pokrenula zdravstvena asocijacija učestvuju Zdravstveni centar Kosovska Mitrovica i Studentska poliklinika Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici sutra od 8:30 do 13:30. U tom periodu svi zainteresovani mogu da obave besplatne  dermatološke preglede.

Comments

Pročitaj još