Godišnjica ulaska NATO snaga na Kosovo

Pre 23 godine, na današnji dan, na Kosovo su stigle NATO snage. KFOR je na Kosovo ušao tri dana nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma kojim je pripadnicima tadašnje Vojske SRJ i policije dat rok za povlačanje. U tom periodu izglasana je i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Albanci na Kosovu danas obeležavaju Dan oslobođenja.

Premijer i predsednica Kosova, Aljbin Kurti i Vjosa Osmani tim povodom su odali počast bivšem predseniku Kosova Ibrahimu Rugovi.

Vjosa Osmani je i danas govorila o zločinima srpskih snaga.

“Srpske snage su napustile Kosovo 12. juna 1999. godine, nakon užasnih zločina koje su počinili protiv civila na Kosovu. NATO i OVK su tada ušle na Kosovo a albanski civili koji su otišli zbog etničkog čišćenja i masovnih deportacija, su se vratili, rekla je ona nakon odavanja pošte Rugovi i Ademu Demaćiju.

Za razliku od Osmanijeve, Kurti je govorio o svim žrtvama tokom ratnih sukoba na Kosovu.

“Insistiraćemo i obavezati se na pravdu za sve žrtve, za svu štetu i patnje koje su nam nanete”, rekao je Kurti.

Kazao je, međutim, da je danas dan oslobođenja, mira i slobode, te da se ovoga dana prisećaju svih koji se, kako ističe, žrtvovali za tu slobodu.

Kumanovski sporazum potpisan je nakon više od 70 dana bombardovanja SRJ, a glavni rezultat tog sporazuma je da se sa Kosova povuku jugoslovenske vojne i policijske snage.

Nakon povlačenja Vojske i Policije SRJ, oko 200.000 Srba napustilo je svoje domove a brojni zločini, uključujući ubistva, kidnapovanja, oduzimanja i uništavnja imovine, nad njima zabeleženi su baš u takozvanom periodu mira.

Izvor RTV Kim,Foto Koha.net

Comments

Pročitaj još