• Početna>
  • Vesti>

Vučić u Bratislavi, sastanci sa Ševčovićem, Lajčakom, Bilčikom

Foto: Euractiv

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Bratislavi učestvuvuje na godišnjem “Globsek 2022 forumu”. Slovačka je prva zemlja u koju je Vučić otputovao nakon što je započeo drugi predsednički mandat.

Na Forumu će ove godine posebna pažnja biti posvećena Srbiji, pa će predsednik Vučić od 15 sati sam govoriti na panelu “Srbija i EU: Strateško partnerstvo za budućnost”, koji će voditi Kevin Baron.

Taj panel, prema najavi organizatora, trajaće 45 minuta.

Vučić se danas u Bratislavi sastao sa potpredsednikom Evropske komisije za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje Marošem Šefčovićem, a zatim je usledio susret sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. 

“Vrlo dobar susret sa Šefčovičem. Razgovarali smo o fleksibilnosti i održivosti energetskih sistema u aktuelnoj situaciji, kao i o upravljanju sirovinama iz Srbije unutar EU”, napisao je Vučić na instagramu “budućnostsrbije”.

“Jedna od tema bili su i zajednički projekti na kojima Srbija treba da radi zajedno sa EU”, naveo je Vučić.

Posle tih sastanaka, Vučić će razgovarati i sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom. 

Uvodnu reč na Forumu daće predsednica Slovačke Zuzana Čaputova.

Skupu bi, prema najavi, trebalo da se obrati i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

“Globsek forum” se održava od 2005. godine, a do sada su na skupu učestvovali političari, privrednici, stručnjaci iz nevladinih organizacija, šefovi međunarodnih organizacija, kako bi aktivno oblikovali budućnost koju želimo za nas i buduće generacije.

Comments

Pročitaj još