• Početna>
  • Vesti>

Kurti negira da postoji plan za formiranje ZSO; Svaki cent dat za struju za Sever biće evidentiran kao dug

Foto: KoSSev

Uzajamno priznavanje je u središtu dogovora. Ne kažem da u sporazumu Beograda i Prištine neće biti ništa osim uzajamnog priznavanja, ali priznanje je u centru, a ne kompromis, poručio je danas kosovski premijer. Na konferenciji za štampu u Prištini Kurti je kazao da nema nikava saznanja o navodnom planu za formiranje ZSO, poručio ja da će se rešenje o registarskim tablicama zasnivati na reciprocitetu, ali i najavio da su u Briselu sve bliži dogovoru o energetici na Severu koji će omogućiti naplatu struje. Ne postoji alternativa i svaki cent dat za Sever biće evidentiran kao dug. Ne poklanjamo novac.

Predstavnici kosovske vlade sastali su se danas u Prištini gde su održali prvu sednicu nakon višenedeljnog boravka kosovskog premijera van Kosova.

Kurti: Centar sporazuma je uzajamno priznanje, a ne ZSO

U sedištu sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine trebalo bi da bude uzajamno priznanje, a ne Zajednica srpskih opština, poručio je i danas Kurti nakon završene sednice.

Podsetio je da su sličan stav nedavno iznosili i američki zvaničnici, uključujući i predsednika ove zemlje, Džoa Bajdena.

„Vlada PAN je radila nešto na jednom nacrtu statuta za Zajednicu. Ali, nemam baš u vidu sadržaj tog nacrta statuta. U međuvremenu, oslanjamo se na interese Republike Kosovo i pisma predsednika Bajdena i sekretara Blinkena, koji u centar budućeg sporazuma Kosova i Srbije stavljaju uzajamno priznanje. Molio sam vas da ne dovodite Asocijaciju u centar budućeg sporazuma, jer ona to nije. To je uzajamno priznanje“, podcrtao je Kurti, prenosi Koha.

Kurti ne zna ništa o predlogu za formiranje ZSO

Kosovski premijer je danas ujedno kazao da Kosovo već ima svoju Asocijaciju opština i da mu je, kako prenosi Koha, ona dovoljna.

Upitan o izjavi izvestiteljke Evropskog parlamenta za Kosovo, Vjole fon Kramon koja je u intervjuu za KTV, kako su preneli prištinski mediji, kazala da kosovska vlada ima predlog za primenu sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom, Kurti je rekao da nije upoznat sa time.

„Kao premijeru Kosova, nije mi poznat nikakav plan za Zajednicu opština sa srpskom većinom. Ovo pitanje je razmatrano mnogo puta i nemam šta da dodam. Ustav Kosova ne toleriše asocijaciju na etničkoj osnovi. Može postojati Udruženje na razvojnoj, ali ne i na nacionalnoj osnovi. Molim sve građane Kosova, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, nikome nije prioritet ovakvo Udruženje. Svi žele posao, pravdu, obrazovanje i zdravlje. Žele da se bore protiv korupcije. Zato naša Vlada pripada svim građanima, a ne samo Albancima. Prihvatamo različite zahteve, štitimo prava svih“, rekao je Kurti na konferenciji za medije, prenosi Koha.

Priznanje je u centru, a ne kompromis

Kurti je komentarisao još jednu izjavu Fon Kramon – da u dijalogu treba da se čine kompromisi. Kosovski premijer kaže da izvestiteljka za Kosovo treba da pokaže o kakvim kompromisima je reč.

„Pitanja o Fon Kramon, treba da se postavljaju njoj. Govorila je o kompromisu – da pokaže o čemu priča. Uzajamno priznavanje je u središtu dogovora. Ne kažem da u sporazumu Kosova i Srbije neće biti ništa osim uzajamnog priznavanja. Priznanje je u centru, a ne kompromis. U centru neće biti kompromisa. Bez prihvatanja centra, o kakvom kompromisu pričamo. Zašto tako lako prihvatati raspravu na periferiji, bez uspostavljanja centra“, rekao je Kurti.

Kurti o plaćanju struje na Severu – jednog dana će doći kraj

Kurti je danas ujedno kazao da kosovske institucije neće „beskonačno“ da plaćaju struju za opštine na Severu Kosova, te poručio da su u Briselu sve bliži postizanju dogovora o ovom pitanju.

„Blizu smo postizanja tog dogovora. Ali jasno je da to ne može da traje u nedogled. Biće datuma kada će se završiti. Ne možemo da nastavimo ovako još jednu zimu. Ali skupo plaćamo naš suverenitet na celoj teritoriji Republike“, rekao je Kurti na konferenciji za novinare.

Prema Kurtijevim rečima, plaćanje struje za Sever je trenutno neophodno, jer, kako kaže, ne želi da da izgovor Srbiji da se širi.

„Mi smo nasledili ozbiljnu situaciju, gde na Severu nije bilo naplate energije. Ne postoji alternativa i svaki cent dat za Sever biće evidentiran kao dug. Ne poklanjamo novac. Spašavamo situaciju. To je humanitarni aspekt. Ne želimo da ceo region isključimo iz struje, ne želimo da dajemo izgovor Srbiji da se širi na Kosovu zbog svoje navodne humanosti“, rekao je kosovski premijer, prenosi Koha.

Kurti se osvrnuo i na pitanje registarskih tablica, navodeći da „koje god drugo rešenje da se pronađe, u svojoj osnovi će sigurno imati princip reciprociteta“.

Comments

Pročitaj još