• Početna>
  • Vesti>

Patrijarh Porfirije sa episkopima u Pećkoj Patrijaršiji, danas sednica Sinoda

Foto: SPC

Poglavar Srpske Pravoslavne Crkve patrijarh Porfirije u pratnji episkopa, stigao je sinoć u Pećku Patrijaršiju, gde će danas biti održana sednica Sinoda.

Sa patrijarhom Porfirijem, u drevno sedištne patrijarha, stigli su i episkopi sremski Vasilije, šumadijski Jovan, zvorničko-tuzlanski Fotije i kruševački David, raško-prizrenski Teodosije, a među okupljenim velikodostojnicima su i iguman dečanski arhimandrit Sava, glavni sekretar Svetog Arhijerejskog Sinoda protosinđel Nektarije, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije protosinđel Danilo, kao i protođakon Radomir Vrućinić.

Patrijarh Porfirije poručio je tom prilikom da se svi velikodostojnici SPC Pećkoj Patrijaršiji vraćaju kao svome domu.

“Evo nas opet, opet smo došli kući. Da Bog da da uvek budemo ovde i da sve što mislimo, govorimo i činimo ima svoj koren ovde. Budući da je taj koren ovde veoma dubok, to znači da bez obzira na oluje, gromove, munje i vetrove, nećemo se slomiti. Ako nam koren nije ovde, ma gde bili i ma šta imali i ma kakvu moć privremeno izgledalo da nosimo u sebi, sve to je zamalena i kratkotrajno. Neka Bog da da zaista ovde koren bude onima koji su kršteni u ime Oca i Sina i Svetog Duha, a deo su naše Crkve. Neka Gospod blagoslovi Vas, mati i monahinje, vas koje zalivate taj koren, koje okopavate taj koren. Kao što Gospod kaže, neko zaliva i neko okopova, a svi imamo od toga plodove koji nas hrane i koji nas čuvaju i koji od samog početka, od Svetog Save, hrane nas i koji će nas, verujemo, uvesti u večno Carstvo Sina Božjeg koji je došao u svet, jedan od nas postao, postradao, raspet bio, umro na krstu, ali pokazao da poslednju reč nema tama prolaznosti i tama smrti nego svetlost i radost Carstva nebeskog. Neka vas Gospod sve blagoslovi, Vas mati i sve sestre, a i sve nas zajedno sa vama i Vašim molitvama i vašim podvizima. Hristos voskrese” rekao je patrijarh.

Comments

Pročitaj još