• Početna>
  • Vesti>

U Gračanici otvoren Srednjovekovni park “Red zmaja”

Srednjovekovni park “Red zmaja” danas je zvanično otvorio svoju kapiju za domaće i strane goste. Ova nova turistička atrakcija u Gračanici, smeštena je tik do srednjovekovnog manastira.

Sa samom ulazu posetioci nailaze na kovača koji ispred radionice kuje mačeve, svrdla, novac sa likom kralja Milutina, ali i različite kuhinjske predmete od gvožđa. Ovaj ali i slični zanati ponovo su oživeli.

“Dobar deo zanata jeste vađen iz mraka zaborava. Nisu bili u upotrebi ili nije bilo potrebe za njima. Kao na primer okloparski zanat ili mačarski zanat, sarački zanat za izradu obuće, pa smo ih rekonstruisali uz pomoć eksperimentalne arheologije, tj. mi smo hteli da vidimo kako bi neko sa takvim produktom i tom upotrebnom vrednošću došao do njegovog adekvatnog kvaliteta”, kaže Bojan Tasić iz Udruženja “Beli orlovi” iz Beograda.

Srednjovekovni tematski park ideja je Boban Petrovića iz Gračanice, vođe Udruženja “Ordo draconis”, odnosno “Reda zmaja”. Zaljubljenik u srpsku srednjovekovnu istoriju ovim parkom je ostvario svoj dugogodišnji san.

“Najviše smo se vezali za kralja Milutina. Radili smo i replike hirurških elemenata, fresaka i mačeva, to je sve vezano za manastir Gračanicu, Pećku Patrijaršiju, Visoke Dečane. Tu su i spisi iz Dečana, Banjske, Gračanice i Pećke Patrijaršije čije reprodukcije imamo u muzeju, pa slike događaja iz srednjeg veka uglavnom s kraja 13. i 14. veka i još mnogo toga”, kaže Boban Petrović.

Nemanja Mihailović iz Gračanice je već pet godina u Udruženju “Red zmaja”. Za to vreme naučio je brojne srednjovekovne veštine.

“Voleo sam istoriju, a kako sam voleo istoriju tako sam zavoleo i streličarstvo, voleo sam da čitam o oružju koje se koristilo tada, kao i o kovanju. Super sam streličar. Bio sam dva puta šampion u Srbiji, a pored toga sam naučio da bacam koplje i da bacam sekire dosta dobro”, ističe Nemanja.

Veštine streljaštva današnji posetioci učili su od Damira Savića, člana udruženja “Beli orlovi” iz Sremske Mitrovice.

“Streljaštvo je sada proglašen za sport, a to je jedna od najnasušnijih veština pod postanka čovečanstva pa do danas. Lukovi i strele su se pojavili na svim kontinentima nepovezano jedno sa drugim, danas je svejedno na sport. Postoji više kategorija, a nama su najzanimljiviji istorijiski lukovi”, kaže Damir.

Pored manastira Gračanica koji je naveći turistički potencijal ove opštine, ali i arheološkog nalazišta Ulpiana, očekuje se da i srednjovekovni park iako napravljen u moderno doba bude atraktivan za posetioce, kako strane tako i lokalne.

“Plan je bio 2019. godine kada smo pravili ovaj projekat da od 120.000 turista posećuju manastir, da bar 10% poseti ovu tvrđavu i pored verskog objekta koji je naša najveća turistička atrakcija ovde u Gračanici, a to je sam manastir, imaju nešto da vide što je srednjem veku radilo, živelo… Takođe imaće priliku da budu usluženi na malo tradicionalniji način, ali i da u muzeju vide replike viteške opreme, alata i oružja”, kaže Boban Petrović.

Iz Turističke organizacije Gračanice očekuju da će tematski park imati veliki značaj za opštinu.

“Očekujem da će veliki broj ljudi iz opštine kao i iz drugih opština da dolaze ovde. Nadamo se da će im biti zanimljivo pošto je ovo u okviru srednjovkovne srpske istorije, na pravi način prikazano kako se u stvari tada živelo. Pošto je vrlo verodostojno odrađeno, ovo je jedinstveno ne samo kod nas na Kosovu nego i u centralnoj Srbiji retkost je da se ovakvi objekti grade”, kaže Teodora Đokić iz Turističe organizacije Gračanica.

Park će biti otvoren svakoga dana od 8 ujutru do ponoći. Za sada je ulaz besplatan. U parku “Red zmaja” će održavati Festival “Šild” koji će ove godine biti organizovan od 16 do 18. septembra.

Izvor i foto: Kim

Comments

Pročitaj još