• Početna>
  • Vesti>

Petković: Niko nema pravo da Srbima sa KiM uskrati pravo glasa

Foto: Tanjug

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je za tv Mostnet iz Prokuplja da je održavanje izbora 3. aprila od posebnog značaja, kao i da je to posebno važno za Srbe na severu Kosova koji imaju apsolutno pravo glasa.

“Niko nema pravo ni ja ni Kurti da im uskrati pravo glasa. Naši Srbi su poslali jasnu poruku više puta da će uslediti nesagledive posledice koje ne želimo, jer mi gradimo mir. Dobra je stvar što je Kvinta stala na stranu Srbije, kao i EU i koje su rekle da izbori moraju da se održe i da je to legitimno pravo Srba na KiM i da oni imaju pravo da učestvuju u tom demokratskom procesu”, rekao je Petković.

On je rekao da i ovog puta izborni proces treba da se održava uz pomoć OEBS-a, kao što se održao i 2012., 2014., 2016 i 2020. godine.

“Tu izbornu volju želi da pogazi Aljbin Kurti, želi da ukine izborni proces i zabranio je održavanje referenduma. Ali sada smo stavili na znanje da se ne igra sa našim izborima i da ne seče pupčanu vrpcu kojom su povezani Srbi sa severa i Srbija”, rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, ako govorimo o normalizaciji odnosa i rešavanju pitanja koja opterećuju naše odnose, uskoro će biti 9 godina kako Priština nije formirala Zajednicu srpskih opština.

“Svi moramo da budemo svesni da šta god oni uradili, uključujući Aljbina Kurtija, oni će uvek da prolaze dobro jer će zapad da im gleda kroz prste jer je Priština čedo zapada, a napadaće, odnosno vršiće pritisak na Beograd. Zato mi da vodimo računa o sebi, sačuvamo mir i stabilnost i radimo sa našim narodom i međunarodnim partnerima. Nema dogovora mimo Beograda, jedino rešenje je u Briselu. Svi potezi Aljbina Kurtija su nasilni. Moramo da se nađemo na pola puta, a ne da neko sve da dobije, a neko sve da izgubi”, rekao je Petković.

Upitan kako protiče kampanja na KiM, Petković kaže da mora pre svega da se raščisti da li će biti izbora.

“Jedino u šta mogu da verujem jeste da će izbori biti održani. Kada je reč o kampanji non stop je imamo na KiM ali ne klasičnu jer nemamo luksuz da se delimo. Tamo je kampanja za život Srbije i naših ljudi. Za ostanak i opstanak naših ljudi. Naši ljudi tamo su spremniji da pruže podršku i učestvuju u onome što radi Aleksandar Vučić, jer se on bori za njih”, rekao je Petković.

Govoreći o investicijama na KiM, Petković kaže da se zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću ulagalo više nego što se ulagalo u poslednjih 40 godina, kao i da je to je ono što drži naš narod.

Ističe da, pored budžeta koje Kancelarija odvaja za KiM, obezbeđeno je dodatnih četiri milijarde evra.

“Brojnim projektima ulažemo puno u stanogradnju, ulažemo u sunčanu dolinu koja može da primi 1.500 ljudi. To je fantastično naselje koje je pri kraju i u ovoj godini očekujemo da uselimo prve stanovnike. Vodimo računa da kada je reč o stanogradnji damo prednost socijalno ugroženima i porodicama sa više dece. Imamo veliki broj beba koje se rađaju, što govori da je budućnost pred nama. U prošloj god smo izgradili 200 stanova na severui, ove godine gradimo 18 novih grada, insfrastrukturu, gradimo zgradu rektorata u centru Severne Mitrovice, rekonstruišemo KBC, bolnicu u Gračanici, izdvajamo sredstva za poljoiprivredu. Trudimo se da obezbedimo održivost u našim selima”, rekao je Petković.

Kako je zaključio, koliko para država ima u budžetu, toliko je Srbija jaka da se bori za KiM.

Izvor: Kosovo online

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još