• Početna>
  • Vesti>

Kosovska Mitrovica: Ograničena prodaja osnovnih životnih namirnica

U prehrambenim radnjama u Kosovskoj Mitrovici, zbog prevelike potražnje, ograničena je količina osnovnih životnih namirnica (brašnja, ulja i šećera) koje jedna osoba može da pazari.

Količina koju je moguće kupiti, kao i cena ovih namirnica, varira od prodavnice do prodavnice. Tako je u pojedinim marketima moguće dobiti 5 kg brašna, 3 kg šećera i 3l ulja po osobi, dok su ponegde i rigorozniji – 2 kg brašna, 1 kg šećera i 1l ulja po čoveku.

Kada je reč o cenama, kilogram brašna moguće je kupiti po ceni od 80 dinara u proseku. Ulje je od 190 do 220, a cena šećera se uglavnom kreće oko 90 dinara po kilogramu.

U pojedinim većim marketima u južnom delu grada, količina osnovnih životnih namirnica je takođe ograničena. U proseku, moguće je kupiti do pet litara ulja po ceni koja se kreće od 1,99 do 2,29 evra u zavisnosti od proizvođača.

U nekim radnjama, mesta na rafovima na kojima se izlažu brašno ulje i šećer su potpuno prazna.

Trgovci kažu da je razlog ograničenja ogromna potražnja, te da bi, u slučaju da nisu odreagovali, vrlo brzo ostali bez ove vrste robe. Uz to, dodaju, cilj im je da raspoloživa količina bude ravnomerno raspoređena po domaćinstvima.

Poskupljenja su počela skokom cene goriva, koje sada košta 217 dinara po litru.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: Shutterstock

Comments

Pročitaj još