• Početna>
  • Vesti>

Petković: Ispisivanje grafita uznemirilo meštane Suvog Dola; pitanje za fon Kramon: Da li se ovako čuvaju mir i stabilnost?


Predsednik Privremenog organa opštine Lipljan Milan Joksimović obišao je danas četiri porodice iz Suvog Dola, na čijim kućama su jutros osvanuli grafiti UČK, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Nepoznate osobe su tokom noći ispisale grafite na porodičnim kućama Ljubinke Grbušić, Nebojše Morače, kao i Miloša i Milenka Dukića. Petković je istakao da su stanovnici ovog etnički mešovitog sela na centralnom Kosovu veoma uznemireni ovim zastrašivanjem, a preteće poruke zabrinule su i ostale Srbe u ovom selu.

“Porodice je odmah jutros obišao i razgovarao sa njima o ovom incidentu, ali i ostalim izazovima sa kojima se suočavaju. Ovo je novi u nizu etnički motivisanih incidenata na prostoru Kosova i Metohije koji ima za cilj da otera Srbe sa njihovih vekovnih ognjišta” naveo je Petković.

Petkovićje ocenio da je reč o “još jednom pokazatelju narastajućih tenzija na prostoru Kosova i Metohije” te da je sve to povezano i sa retorikom kosovskog premijera Aljbina Kurtija, čija je politika prema Petkovićevom mišljenju “politika mržnje i provokacija”.

“Glorifikovanje jedne terorističke organizacije čijim se liderima sudi u Hagu za monstruozne zličine prema Srbima, i to uoči obeležavanja Martovskog pogroma, jasno pokazuje da za Srbe na Kosmetu ni danas nema mirnog sna. Ovakvi i slični napadi na Srbe, njihovu imovinu i objekte Srpske pravoslavne crkve direktna su posledica Kurtijevih militantnih izjava u kojima gotovo svakodnevno targetira Srbe i od njih pravi legitimne mete”.

Petković naglašava da je to zastrašujuća realnost u kojoj svakodnevno žive Srbi na Kosovu i Metohiji, posebno južno od Ibra i na koju ne reaguje nijedan međunarodni zvaničnik.

“Zato mi nikada nećemo prestati da insistiramo da Kosovo i Metohija bude bezbedno mesto za život Srba, da međunarodni predstavnici i političari u Prištini ne zatvaraju oči pred napadima na Srbe i da ovakvi postupci ekstremista budu adekvatno sankcionisani.” poručio je Petković.

Pitanja za fon Kramon…

Petković je povodom ovog događaja, na svom Tviter nalogu uputio nekoliko pitanja poslanici Evropskog parlamenta Violi fon Kramon, koja se nalazi u poseti Kosovu.

“Da li je Viola fon Kramon svesna da se Srbi na Kosovu i Metohiji još uvek bude sa pretnjama terorističke OVK?

Da li na ovaj način Vaš Aljbin Kurti čuva mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji?

Koliko dugo Viola fon Kramon planira da ignoriše svakodnevne napade na Srbe?” pitao je Petković.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: Kancelarija za KiM

Comments

Pročitaj još