• Početna>
  • Vesti>

Priština: Trojica srpskih mladića privedena, saslušana i puštena; Petković: Antisrpska histerija na vrhuncu

Tužilaštvo u Prištini oslobodilo je trojicu srpskih mladića uhapšenih sinoć u tom gradu, osumnjičenih za krivična dela terorizma, pošto je jedan od njih, u prodavnici kupio ambleme “OVK”.

Uhapšeni mladići D. D, D. D. i V. J. iz Niša, oslobođeni su po odluci tužioca, nakon što su danas saslušani u policiji, izjavila je RTS-u advokatica Jovana Filipović, branilac jednog od osumnjičenih mladića. Dodala je da su tri mladića na putu kući.

Njima je sinoć po hapšenju određen protvor od 48 sati.

Sa uhapšenim srpskim mladićima bila su i dva Albanca iz Prištine i Gnjilana, koji su takođe u pritvoru.

D. D. je u prodavnici vojne opreme u Prištini, u blizini komande KFOR-a, kupio pet amblema “OVK”.

Njegov branilac advokatica Jovana Filipović, objasnila je ranije danas da je D. D. vlasnik prodavnice vojne opreme u Nišu i kolekcionar vojnih amblema.

“Uhapšeni srpski mladići došli su na Kosovo i Metohiju juče na Zadušnice. Uhapšeni su bez ikakvog pravnog obrazloženja. Ovde nema krivičnog dela. Oni su samo kupili ambleme koji nemaju nikakve veze sa nekakvim terorističkim napadima za koje se terete u ovom trenutku “, rekla je Filipovićeva.

Branilac V. J. advokat Negovan Šaranović izjavio je da se njegovom branjeniku imputirala pripremanje terorističkog dela, odnosno krivičnog dela protiv ustavnog poretka.

“Bezazlena situacija je dovedena do ozbiljne, imajući u vodu prilike u okruženju, odnosno ratna dešavanja Ukrajine i Rusije. Radi se o prostoj kupovini amblema, radi popunjavanja privatne kolekcije”, rekao je Šaranović.

Mediji na albanskom naveli su ranije danas da su neki od uhapšenih Srba povezani sa policijom u centralnoj Srbiji i da su u zamenu za novac Albancima obezbeđivali srpsko državljanstvo.

Petković: Antisrpska histerija na vrhuncu

“Antisrpska histerija i kampanja lažnih vesti u režiji Aljbina Kurtija je na vrhuncu”, smatra direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković navodeći da će Beograd nastaviti da čuva mir i stabilnost.

Petković je na Tviteru podsetio da su trojica Srba privedena i proglašena od strane Prištine za teroriste, a zatim su pušteni. Potom su Srbi, kako navodi, optuženi da su sami rušili svoja groblja u vreme Zadušnica, a plasirana je i lažna vest da Srbi spremaju nekakav iscenirani napad na sever.

Direktor Kancelarije za KiM je pozvao prištinsku vlast da prestane da obmanjuje i veštački stvara krizu. 

“Antisrpska histerija i kampanja lažnih vesti u režiji Aljbina Kurtija je na vrhuncu: Prvo su trojica Srba privedena i proglašena od strane Prištine za teroriste, a zatim su pušteni!  Potom su Srbi optuženi da su sami rušili svoja groblja u vreme Zadušnica!? Uz sve to, plasiraju se laži da Srbi spremaju nekakav iscenirani napad na sever?!  Neka Priština prestane da obmanjuje i veštački stvara krizu. Beograd će nastaviti da čuva mir i stabilnost!”, navodi Petković.

Izvor: RTS

Foto: N1 info

Comments

Pročitaj još