Gorivo na Kosovu poskupelo, očekuje se dalji rast cena

Iako je gorivo na Kosovu poskupelo, očekuje se dalji rast cena. Poskupljenja se uglavnom pravdaju najnovijim kretanjima na međunarodnom tržištu nafte i napetostima u vezi sa odnosom Ukrajine i Rusije.

Bojazan od mogućeg izbijanja novog sukoba u Ukrajini dovela je do toga da se nafta prodaje za 90 dolara po barelu (oko 159 litara) na berzi prvi put posle mnogo godina.

Predsednik kosovskog Udruženja naftaša Fadilj Berjani je potvrdio da je gorivo na Kosovu trenutno najjeftinije u regionu, ali i upozorio da će se rast cena nafte i naftnih derivata nastaviti.

“Aktuelne cene na Kosovu su otprilike 1,23 do 1,30 evra za dizel, dok je benzin 1,25 do 1,35 evra. Imamo povećanje veleprodajne cene naftnih derivata svaki dan za 25 dolara, a u maloprodaji nema promena već nedelju dana. To se ne dešava samo na Kosovu, dešava se u celom svetu. Imamo najjeftinije gorivo u regionu, ali situacija stvorena oko Ukrajine i Rusije takođe utiče na cene. Po svoj prilici, doći će do ekstremnog rasta. U decembru je iz OPEK-a poručeno da će se u januaru tržište stabilizovati, ali se to ne dešava”, rekao je on.

Poskupljenju goriva na Kosovu je prethodilo poskupljenje ostalih proizvoda. Seljatin Kačaniku iz udruženja “Potrošač” zahteva da kosovske vlasti ne zatvaraju oči pred rastom cena.

“Naftaši su godinama izjavljivali da ne zarađuju više od šest do devet centi po litru. Ako je razlika devet centi, onda je tu problem. Neko ovde ne govori istinu, a kada neko ne govori istinu, Agencija za zaštitu konkurencije treba da krene u akciju. Džepovi građana su ispražnjeni, 30 odsto onih koji su živeli u siromaštvu su sada bankrotirali. Vlada treba da ispuni obećanja zbog kojih smo je izglasali”, kazao je on.

Neki kosovski Albanci pre sipanja goriva u auto proveravaju na kojim je pumpama ono jeftinije.

“Na nekim mestima piše 1,33 evra, a na nekima je manje. Idemo tamo gde je jeftinije“, rekao je jedan stanovnik Prištine.

“Teško nam pada povećanje cena, ne samo nafte, nego i drugih proizvoda koji su poskupeli. Plate su iste kao što su bile, a cene su povećane duplo i više”, rekao je Ibrahim Karameta.

Na samom početku pandemije korona virusa cena nafte je bila rekordno niska. U martu 2020. godine nafta se na berzi prodavala za 20 dolara po barelu.

Izvor: Kim, Kosovapress

Foto: Shutterstoc

Comments

Pročitaj još