Preminula još 61 osoba, novih 14.519 slučajeva zaraze

Foto: Ilustracija

Prema poslednjem preseku, koronavirus je potvrđen kod još 14.519 osoba, od testiranih 31.407 uzoraka. Od posledica zaraze preminulo je 61 osoba. Na respiratoru je 151 pacijent.

Epidemijska situacija u Srbiji je ozbiljna, trenutno je deset puta više zaraženih nego pre mesec dana. Samo u prva tri dana februara skoro 53.000.

Omikron soj koji je desetostruko zarazniji i delta soj koji još cirkuliše, i dalje pune bolnice. Najugroženiji su najstariji građani.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da se sada nalazimo na maksimumu talasa koronavirusa, da se može reći da ćemo postupno iz njega izlaziti i doživeti ublažavanje u narednim nedeljama.

Naveo je, međutim, da se pojavio, kako kaže, stelt omikron soj za koji ne možemo biti sigurni da nas neće zakačiti i čiji uticaj na epidemiološku situaciju sada ne možemo znati.

Učenicima osnovnih i srednjih škola produžen je februarski raspust, saopštilo je Ministarstvo prosvete. Učenici će spajanjem dva vikenda, državnog praznika i dodatna dva dana imati ukupno devet slobodnih dana. Prvi radni dan biće ponedeljak, 21. februar, naveo je ministar Branko Ružić.

“Nakon brojnih konsultacija i nakon sagledavanja celokupne situacije i predviđanja da se pik ovog talasa virusa očekuje sredinom meseca doneo sam odluku o produžetku raspusta. Učenici će spajanjem vikenda, državnog praznika i dodatna dva dana imati ukupno 9 slobodnih dana. Prvi radni dan biće ponedeljak, 21. februar”, rekao je ministar.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još