• Početna>
  • Vesti>

“Mogućnost zapošljavanja i pristupni smeštaj neophodni za prekidanje kruga nasilja u porodici na Kosovu”

Misija OEBS-a na Kosovu je uz podršku Kancelarije Evropske unije i specijalnog predstavnika u Prištini organizovala konferenciju na visokom nivou, na kojoj su razmatrana najbolja moguća dugoročna rešenja za žrtve nasilja u porodici, obezbeđivanjem pristupačnog smeštaja i mogućnosti zapošljavanja.

“Ako nema ekonomskog osnaživanja i stambenih alternativa žrtve nasilja u porodici će odustati od prijavljivanja slučajeva. Čak i kada to urade, biće prinuđene da se vrate počiniocu, zbog čega je neophodno naći dugoročna rešenja” zaključak je današnjeg sastanka.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani je poručila da će društvo biti bezbedno, samo onda kada se žene budu osećale bezbedno.

„Društvo će biti bezbedno samo onda kada se žene budu osećale bezbedno, na ulici, na poslu i u svojim domovima. Mi, institucije, treba da im ponudimo i garantujemo tu sigurnost. Ne postoji bolja zaštita za žrtve nasilja u porodici od njihove finansijske nezavisnosti,“ rekla je Osmani.

Šef misije OEBS-a na Kosovu Majkl Davenport je u svom uvodnom obraćanju rekao da je ekonomsko osnaživanje žena ključno u cilju eliminisanja rodne diskriminacije, uključujući i rodno zasnovano nasilje nad ženama i devojčicama.

“Podrška žrtvama rodnog nasilja, i očuvanje njihovih ekonomskih, imovinskih i naslednih prava, je jedini način koji će im omogućiti da napuste nasilne veze, i na kraju da spasu svoje – i živote svoje dece. Podrška osnaživanju i reintegraciji je obaveza svih nas, koja zahteva međuagencijsku saradnju i reagovanje celokupnog društva“ kazao je Davenport.

Paneli stručnjaka koji su prisustvovali konferenciji elaborirali su postojeći pravni i okvir praktične politike za ekonomsko osnaživanje osoba koje su preživele rodno zasnovano nasilje, izazove i načine na koji bi oni mogli da se reše novim pravnim instrumentima koji se trenutno izrađuju, odnosno novim nacrtom zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Takođe su razgovarali o najboljim praksama, posebno ističući važnost dostupnosti socijalnog stanovanja.

„Sa programom Kosova za rodnu ravnopravnost 2020-2024, prvi strateški cilj je stvaranje jednakih mogućnosti za žene i muškarce, kako bi žene mogle da doprinesu ali i da imaju koristi od ekonomskog razvoja, i mi povećavamo njihovu inkluziju, ali i njihovo aktivno učešće,“ istakao je kosovski premijer Aljbin Kurti.

Specijalni predstavnik EU na Kosovu Tomaš Sunjog je istakao da je pristupačno stanovanje od suštinskog značaja za reintegraciju žrtava nasilja u društvo.

“Potrebne su i druge inicijative za ekonomsko osnaživanje: finansijski podsticaji za preduzeća koja vode žene ili koja zapošljavaju žene koje su preživele nasilje, subvencije za posao i zapošljavanje u javnim institucijama takođe su dobra sredstva. Podstičem novoizabrane gradonačelnike da stave ovo pitanje u svoje političke agende. Važno je uzeti u obzir žene žrtve nasilja prilikom kreiranja politike stanovanja, zapošljavanja, razvoja poslovanja ili stručnog osposobljavanja“ rekao Sunjog.

Konferencija je nastavak prethodnog rada Misije OEBS-a i SPEU/Kancelarije EU na Kosovu na podršci prvim pružaocima usluga za žrtve nasilja u porodici; savetovanju kreatora politike o zakonodavstvu ’usmerenom na žrtvu’ u skladu sa međunarodnim standardima; i osnaživanju žena iz svih zajednica da se obrazuju i priključe tržištu rada. 

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: OEBS

Comments

Pročitaj još