• Početna>
  • Vesti>

Vitošević: Učenje i obrazovanje nema alternativu; Milošević – Jaredić: Jedino se znanje deljenjem umnožava

Danas se obeležava Međunarodni dan obrazovanja, koji je Opšta skupština Ujedinjenih nacija proglasila 3. decembra 2018.godine, na podsticaj Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO). Svrha obeležavanja dana posvećenog obrazovanju na međunarodnom nivou je usmeravanje pažnje vlada i naroda na dostupnost obrazovanja kao sredstva za izlazak iz siromaštva.

Pravo na obrazovanje i njegovo unapređenje je pravo na slobodu po mišljenjima mnogih kod nas a i u čitavom svetu. Sagovornici Radija Kosovska Mitrovica, povodom obeležavanja 24.januara -Medjunarodnog Dana obrazovanja, takođe su mišljenja da obrazovanje nema alternativu.

“Jedan od najvažnijih aspekata ljudske slobode je obrazovanje i pravo na obrazovanje. Samo obrazovani, informisani i pametni ljudi, biće dobri svojim porodicama, sredini u kojoj žive i državi u kojoj se nalaze”, rekao je za Radio Kosovska Mitrovica rektor prištinskog Univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici Zdravko Vitošević.

Vitošević kaže da se svuda u svetu potencira unapređenje obrazovanja pa i u zemljama gde je niži stepen obrazovanja.

 Na jednom od Univerziteta u Južnoafričkoj Republici stoji natpis “Možete nam uzeti sve, možete nas bombardovati, ali ako nam uzmete obrazovanje uzećete nam slobodu”. To govori u prilog činjenici koliko je obrazovanje neophodno i važno za ostvarivanje ljudskih sloboda, dodaje.

Pozvao je sve mlade ljude da osim onoga čime se bave, obrate pažnju na svoje obrazovanje. To nije jednostavan proces, to traje i čitavog života donosi bolji i lakši život svakoj osobi i njenom okruženju.

Učenje i obrazovanje nema alternativu”, zaključio je Vitošević.

Citatom Nelsona Mendele “Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrebiti da promenite svet” svoj stav o značaju obrazovanja danas, počinje Biljana Milošević Jaredić vanredni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici i dodaje da nam obrazovanje omogućuje da ostvarimo slobodu, mislimo, živimo, volimo, poštujemo i razumemo svet oko sebe.

“Omogućava nam da budemo srećni, preskačemo životne prepreke i borimo za one koje volimo. Omogućava nam da razumemo koliko je život lep, jednostavan i uči nas da hrabro kroz život koračamo. Najlepša stvar u vezi obrazovanja je ta što nam ga niko ne može oduzeti.

Materijalna stvar koju posedujemo u jednom trenutku ne mora biti naša a obrazovanje nam uvek pripada, uvek ga nosimo sa sobom i uvek nam je potrebno. Jedino se znanje deljenjem umnožava”, kaže Jaredić.

Predlagači obeležavanja ovog dana (UNESCO), ukazuju na važnost da obrazovanje bude svima dostupno, pravedno i kvalitetno na svim nivoima, da svi ljudi imaju mogućnost trajnog učenja koje će im omogućiti da steknu znanja i veštine potrebne za puno učestvovanje u društvu i doprinos održivom razvoju.

Prepreke za pristup obrazovanju jesu siromaštvo, oružani sukobi, migracije i učinci klimatskih promena.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još