• Početna>
  • Vesti>

Fakultet savremenih umetnosti darovao dva polukoncertna klavira Domu kulture i Muzičkoj školi

Fakultet savremenih umetnosti iz Beograda poklonio je dva polukoncertna klavira Domu kulture „Gračanica“ i Muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“ iz Prištine sa sedištem u Gračanici.

Dekan Fakulteta savremenih umetnosti, profesor i slikar Saša Filipović smatra da je ovakav vid podrške od posebne važnosti za razvoj čvrstih veza koje samo umetnost može da pruži.

„U obavezi smo da deci, profesorima i publici pomažemo, kao što je prirodno da umetnički fakultet aktivno učestvuje u njihovom razvoju. Mi sarađujemo sa velikim brojem institucija jer i naši studenti koji završavaju glumu, slikarstvo, dizajn, komunikacije jesu, i biće, deo kulturnih institucija. Kosovo i Metohija se pojavljuje kao posebno mesto, jer je svako kulturno pregalaštvo, na tom prostoru sada, podvig i zahteva poseban tretman i uvažavanje“, rekao je Filipović.

On je naglasio da se umetnost uzdiže iznad svakog vida politike ili socijalne pomoći.

„Ja Kosovo, kao Kosovac ne vidim kao socijalnu enklavu, već kao vrhunski vitalni potencijal u svakom pogledu, jer znamo da će Kosovo spasiti naš odnos prema tradiciji, duhovnosti i državnosti. Fakultet savremenih umetnosti i Dom kulture ’Gračanica’ rade, prepoznaju i podržavaju takve ideje i stavove“, smatra Filipović.

Direktor Doma kulture „Gračanica“ Živojin Rakočević je zahvalio na velikom daru koji je nedostajao centralnom Kosovu.

„Svako je dužan svom zavičaju, govorio je Andrić. Ipak, mi znamo da se samo retki odužuju zavičaju i da je među tim posebnim ljudima Saša Filipović. Umetnost, a posebno muzika su savršena sloboda kojoj smo svi dužni“, rekao je Rakočević.

Profesor i direktor Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Gračanice Andrija Jović je kazao da je polukoncertni klavir koji su dobili stigao u prave ruke gde će nastaviti da „živi“.

„Naša škola ima izuzetno talentovane učenike koji su do sada ostvarivali značajne rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Od Fakulteta savremenih umetnosti iz Beograda dobili smo instrument koji će dodatno poboljšati uslove našim nastavnicima i učenicima, kako bi mogli da se spremaju za nove nastupe i ostvarenja“, rekao je on.

Transport i organizaciju podržali su firma Piano Lend iz Beograda, Opština Gračanica i Eparhija raško-prizrenska.

Izvor i foto Kim

Comments

Pročitaj još