• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: Sramotno i poražavajuće skrnavljenje spomenika na pravoslavnom groblju u Kišnici

Sramotno je i poražavajuće skrnavljenje osam srpskih nadgrobnih spomenika koji su polomljeni na pravoslavnom groblju u etnički mešovitom selu Kišnica, nadomak Gračanice, od kojih šest potpuno uništeno, a dva su oštećena, saopštila je večeras Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

U saopštenju se navodi da su ovaj čin zatekli meštani koji su posvedočili da su spomenici pre svega sedam dana bili čitavi, a ovaj slučaj prijavili su i Kosovskoj policiji.

“Izgleda da nije dovoljno da se nad srpskim narodom koji živi na prostoru KiM otvoreno demonstrira verska netrpeljivost, već albanski huligani mira ne daju ni mrtvim Srbima i njihovim humkama” navodi se.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju navodi da “za sve to vreme, političari iz Prištine predvođeni najisturenijim zagovornikom antisrpske politike Aljbinom Kurtijem, izjavljuju da su Kosovo i Metohija oaza mira i sklada, dok svakodnevno svedočimo etnički motivisanim napadima i incidentima prema Srbima”.

Poražavajuća je statistika da je na prostoru Kosova i Metohije ove godine zabeleženo 50 odsto etnički motivisanih incidenata više nego lane, od čega je čak 20 napada na objekte Srpske pravoslavne crkve, stoji u saopštenju.

Ističe se da dodatno zabrinjava činjenica da ti brojevi i dalje rastu i da izostaje adekvatna reakcija i zaštita srpskog stanovništva.

“Kancelarija za Kosovo i Metohiju više puta je samo tokom ove godine obaveštavala međunarodne predstavnike o ugroženosti spomenika SPC i srpskih pravoslavnih grobalja na KiM, a ove godine je u sanaciju, popravku i održavanje pravoslavnih grobalja i kapela na KiM uložila i značajna finansijska sredstva i nastaviće da obnavlja porušeno, kao odgovor na politiku mržnje i netrpeljivosti” zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Comments

Pročitaj još