• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: Apsolutno netačni navodi prištinskih medija, Beograd je dozvolio Doniki Gervali posetu centralnoj Srbiji

Apsolutno su netačni navodi pojedinih albanskih portala i prištinskih zvaničnika da Beograd nije dozvolio današnju posetu ministarke u kosovskoj Vladi Donike Gervale Švarc, Bujanovcu i Preševu, saopštavaju iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

“Prema sporazumu o zvaničnim posetama, svaka poseta između zvaničnika Beograda i Prištine se smatra odobrenom ukoliko eksplicitno nije zabranjena dopisom, te je zahtev Donike Gervale Švarc tretiran pozitivno.

Takođe, oficir za vezu koji zastupa Beograd i usmeno je danas svom kolegi – prištinskom oficiru za vezu u Beogradu preneo da je poseta Gervale Švarc centralnoj Srbiji odobrena, i da može da poseti pomenute opštine u skladu sa važećim sporazumom i bez statusnih oznaka.

O tome svedoči i mejl kojim prištinski oficir za vezu danas zahvaljuje oficiru za vezu Beograda povodom odobravanja posete. Zato pozivamo medije i zvaničnike u Prištini da prestanu sa obmanjivanjem javnosti i iznošenjem netačnih podataka. Beograd je taj koji dosledno poštuje sporazume i opredeljen je normalizaciji odnosa i nikakvi netačni navodi iz Prištine to ne mogu da ponište”, stoji u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za KiM.

Mediji u Prištini su ranije međutim, objavili da je Doniki Gervali zabranjen ulazak u centralnu Srbiju.

Kako su napisali, ministarki spoljnih poslova i dijaspore vlade u Prištini Doniki Gervali zabranjen je ulazak u centralnu Srbiju a njena planirana poseta jugu Srbije je otkazana jer joj nije izdata dozvola za posetu.

Vest je za prištinske medije potvrđena u MSP-u u Prištini.

“Tražili smo dozvolu. Poseta je propala zbog nefer igara Beograda. Međutim, pokušaćemo da posetu realizujemo u nekom drugom terminu”, navodi se u odgovoru ministarstva medijima.

Izvor Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još