• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: Na Jarinju priveden Dušan Arsić; reč o novom pritisku na Srbe da se odvrate od povratka i potraživanje svoje imovine

Kancelarija za Kosovo i Metohiju objavila je večeras da je kosovska policija sinoć, na prelazu Jarinje uhapsila Dušana Arsića (51). Hapšenje je izvršeno sinoć oko 23 sata po nalogu suda, a zbog navodnog ratnog zločina.

“On je prema nalogu suda prebačen u Prištinu, gde je saslušavan jutros do tri sata izjutra. Kancelarija za Kosovo i Metohiju obezbedila je advokata Dušanu Arsiću koji će ga besplatno zastupati, a o njegovom slučaju obavestićemo i sve međunarodne organizacije koje deluju na prostoru KiM” navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Prema podacima iznetim u saopštenju, Arsić je uhapšen dok se sa teritorije Kosova i Metohije vraćao u centralnu Srbiju i to u pratnji dvoje maloletne dece.

” Reč je o čoveku koji je više puta dolazio na prostor Kosova i Metohije, gde ima i prebivalište u okolini Prištine i nikada, nikakvih problema nije imao, do sinoć kada je uhapšen za navodni ratni zločin” stoji u daljem tekstu.

Kako ističu iz Kancelarije za KiM, Arsić već godinama vodi sudski spor jer mu je “na osnovu lažnih isprava i iskaza uzurpirana imovina u selu Matičane kod Prištine, a sada je uhapšen”.

“Očigledno je reč o novom pritisku na Srbe povratnike, koji se tajnim optužnicama hapse zbog navodnih ratnih zločina, a sa jednim jedinim ciljem da se odvrate od povratka i potraživanja svoje imovine na Kosovu i Metohiji”.

Stav Kancelarije je da ovakvim postupanjem, Priština pokušava da stvori veštački i neodrživ balans zbog činjenice da se u Hagu sudi liderima takozvane OVK, zbog zločina nad Srbima i drugim nealbancima.

“Očigledno je da u Prištini ne postoji spremnost da se Srbima omogući povratak na njihova vekovna ognjišta i da koriste sve raspoložive mehanizme zastrašivanja i odvraćanja ne bi li sprečili povratak Srba. Upravo u ovakvim tajnim optužnicama i hapšenjima leži razlog zašto je stopa povratka na Kosovo i Metohiju manja od dva odsto i najmanja je u jednom postkonfliktnom području” zaključuje se u saopštenju.

Kosovska policija je u redovnom dnevnom izveštaju dostavljenom medijima iznela podatak da je jedno lice u toku jučerašnjeg dana privedeno po nalogu suda, zbog sumnje da je počinilo ratne zločine. Osim da je uhapšeno na prelazu Jarinje, drugih detalja vezanih za ovaj slučaj nije bilo.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: _tvbest.rs12, ilustracija

Comments

Pročitaj još