• Početna>
  • Vesti>

Eparhija diseldorfska: Strukturalna organizacija SPC nije bila tema susreta sa Fon Kramon, potpuno smo saglasni sa stavom SPC

Episkop diselfdorski i nemački Grigorije, oglasio se povodom izjave evropskog diplomate Viole fon Kramon koja je nakon susreta sa njim, na Tviteru napisala da “SPC u Nemačkoj ne postoji”, posle čega je usledila reakcija Srpske Pravoslavne Crkve. “

U ovom saopštenju se demantuje da je sa Fon Kramon bilo reči o strukturi i principima ustrojenosti SPC, te da ova eparhija u potpunosti podržava sve izneto u saopštenju Patrijaršije.

“Iz medija smo upoznati sa sadržajem objavljenog pa izbrisanog komentara gospođe fon Kramon u vezi sa strukturalnom organizacijom Srpske pravoslavne crkve. Ne želeći da se unosimo u dalje spekulacije oko tumačenja njenog ličnog stava, a radi sprečavanja potencijalnog zbunjivanja zainteresovane javnosti, naglašavamo još jednom da se u razgovoru nismo ni osvrtali na ovakve teme, te da smo u potpunosti saglasni sa saopštenjem Informativne službe SPC u vezi sa položajem naše eparhije u okviru celine naše pomesne Crkve” navodi se u saopštenju, objavljenom na zvaničnoj internet stranici Eparhije diseldorfske i nemačke.

Naime, poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon potvrdila je
u ponedeljak 6. decembra na svom Tviter nalogu, da se sastala sa vladikom Grigorijem. Odgovarajući na izvestan komentar da je Srpska Pravoslavna Crkva pro ruska, Fon Kramon je napisala da SPC ne postoji.

“Ne postoji Srpska pravoslavna crkva, to su autonomne eparhije, suprotno od katoličkih. Razgovarajte sa episkopom i bićete iznenađeni”, odgovorila je ona.

Reagujući na ovu izjavu, SPC je juče izdala saopštenje u kome se ističe da je ova izjava visokog evropskog diplomate, izazvala mnoštvo “oštrih poruka negodovanja”.

“Srpska Pravoslavna Crkva postoji u Nemačkoj, kao deo jedne, nedeljive autokefalne Srpske Patrijašije. Ustav Srpske Pravoslavne Crkve i uredbe važe kao i bilo gde na njenom kanonskom području i na teoritoriji Nemačke, a sva crkveno-jerarhijska tela su obavezna da se po njima upravljaju. Na osnovu Ustava Srpske Pravoslavne Crkve odgovarajuće crkvene vlasti postavljaju i razrešavaju uprave svih tela i organa, a Sveti Arhijerejski Sabor postavlja i, po potrebi, razrešava eparhijskog arhijereja” stoji u saopštenju SPC.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: screeshot, Eparhija diseldorfska i nemačka

Comments

Pročitaj još