Tabloidi kada se zaista dogodi tragedija

Objavljivanje lažnih vesti, dezinformacija, spinovanih vesti, spekulacija, propagande je česta pojava kada su u pitanju vesti o Kosovu i sa Kosova. Za tabloide su posebno ‘privlačne’ vesti o tragedijama, kada se mediji utrkuju u objavljivanju nepotvrđenih informacija. Jedna takva se dogodila pre nepunih nedelju dana kada je još uvek nepoznata osoba kod Glođana otvorila vatru iz kalašnjikova na autobus koji je prevozio učenike iz Đakovice ka Dečanu, ubivši troje i ranivši jednu osobu. Stradali su učenici i vozač autobusa. Ova vest sama po sebi je već ‘senzacija’, te su tabloidi imali ‘obilje materijala’. 

Pucnjava u Glođanima bila je 26. i 27. septembra jedna od glavnih vesti u regionu. Posebno je bila interesantna za srpske tabloide i prorežimske medije, koji su u seriji tekstova i specijalnim programima, izveštavali o tome.

Više tekstova je bilo identično, sa neznatnim razlikama, pre svega u tome da li su imena žrtava navedena sa inicijalima, ili ne, zamagljenim ili necenzurisanim fotografijama.

Tabloidi su se utrkivali u senzacionalističkim naslovima, potencirajući „horor“, „šok“, „drama“, „krvoproliće“ i „masakr“.

Međutim, u sadržaju tekstova bili su znatno umereniji, a više njih se ogradilo u izveštavanju, citirajući kao izvore medije na albanskom i to više njih (Koha, Reporteri, Kljan Kosova, Ekonomia Online). Štaviše, u tekstovima su čak koristili inicijale za maloletne žrtve i zamagljene fotografije kako se njihova lica ne bi videla.

Bilo je izuzetaka, pa je tako Telegraf u gotovo istovetnom tekstu objavio necenzurisane fotografije ubijenog mladića i devojke. Iako su koristili inicijale, prenoseći linkove sa izvornih Fejsbuk stranica, osim fotografija, tako su otkrili imena i prezimena žrtava. Puna imena navele su i Novosti.

Motiv

Iako Kosovska policija još uvek nema uhapšene osumnjičene počinioce i ne izlazi sa informacijama o mogućem motivu, Kurir je još isto veče kada se tragedija dogodila, upravo imao saznanja o motivu, koja nisu mogla da se čuju sa zvaničnih adresa, a istovremeno nije pružio dokaze da su saznanja i tačna. Otišao je i korak dalje, pa je u narednom tekstu imao saznanja o drugačijem motivu.

„KAD ALBANAC DA BESU: Na autobus sa decom kod Dečana PUCANO IZ OSVETE?! Ovo su ubijeni vozač i đaci (FOTO) naziv je bio 27. novembra u Kuriru, uz potpis više izvora. Sadržaj teksta je, nasuprot ovakvom naslovu, bio znatno umereniji. Štaviše, nije odslikavao naslov, baveći se do tada dostupnim informacijama, mahom iz kosovskih medija i nije navodio motiv.

U tekstu koji je objavljen tri sata nakon tragedije OTKRIVAMO ŠTA JE UZROK MASAKRA KOD DEČANA: Mladić iz osvete ispalio rafal iz kalašnjikova u pun autobus! UBICA U BEKSTVU! VIDEO, navodi se:

„Kako Kurir saznaje, do tragedije (je došlo, prim.red.) zbog osvete. Naime jednog od putnika su vozač i kondukter autobusa izbacili jer je uznemiravao devojke. On je zatim uzeo kalašnjikov, sačekao autobus i ispalio rafal“, navedeno je .

Spekulacije o broju žrtava i povređenih

Većina tabloida je u međuvremenu, izveštavajući iz časa u čas, javila da su četiri žrtve u pucnjavi, što je netačna informacija, a manji broj istih je u međuvremenu i korigovao ovu informaciju, te je netačna vest i dalje dostupna.

Netačne informacije izvorno iz kosovskih medija

Da je ubijeno četvoro, izvorno su objavili mediji na albanskom, koji su u međuvremenu obrisali netačnu vest. Ipak, šest dana nakon tragedije lažna vest je i dalje na nekim od portala – kao što su Ekonomija OnlajnKoha Jone, portal 27.al i drugi.

Takođe, više medija na albanskom je spekulisalo i o motivu, od toga da je mogući motiv razmirica transportnih kompanija, preko toga da je motiv zapravo to da je onaj koji je pucao izbačen iz autobusa jer je navodno uznemiravao devojke, do toga da je u pitanju teroristički napad.

Međutim, i ove vesti su vrlo brzo sa kosovskih portala izbrisane.

Tako je u listu Alo, u tekstu DETALJI KRVOPROLIĆA NA KiM Odjekivao kalašnjikov: Poznato godište stradalih – porastao broj žrtava! navedeno, uz potpis više izvora: „U blizini Glođana večeras je iz kalašnjikova pucano na autobus, a prema poslednjim informacijama, četvoro ljudi je poginulo, prenosi Ekonomija onlajn“.  

Alo je u dva teksta potvrdio da je ubijeno četvoro ljudi: PRVI SNIMAK NAKON MASAKRA KOD DEČANA Poginule četiri osobe, od toga dvoje dece (VIDEO).

Novosti su u tekstu STRADALI DEČAK I DEVOJČICA: Novi detalji pucnjave na autobus kod Dečana u lidu vesti potvrdili da je ubijeno troje, čak velikim slovima istakli „tri“, ali su u nastavku, izvestili da je četiri žrtve: „Koha prenosi da je četvrta žrtva kondukter autobusa“.

Takođe, netačno su naveli i to da se „još dvoje nalaze u bolnici i nalaze se u kritičnom stanju“. Prema potvrđenim informacijama isto veče, povređena je bila jedna osoba, koja je uspešno operisana i bila van životne opasnosti.

Iste novine/portal su se u međuvremenu ispravile, navodeći da su Hitna pomoć i tužilaštvo iz Peći potvrdili tri žrtve, i pravdajući se da je Koha prethodno izvestila da je bilo četiri, a u naslovu je akcenat stavljen na drugu temu – da li je u autobusu bilo Srba ili ne.

Inače, više medija je u večeri kada se tragedija dogodila, bez potvrda, javljalo da je, pored mrtvih i više učenika ranjeno.

Povezivanje sa srpskim žrtvama i terorizmom

Iako nedostaje više informacija, Kosovska policija je među prvim potvrdila upravo to da je isključila mogućnost terorističkog napada.

Uz vesti o tragediji, u međuvremenu je u delu tabloida priča već narednog dana, 27. novembra, neposredno proširena na dublji kontest – Glođana kao terorističkog legla iz ratova ’99, kao logor za otete Srbe.

Tako je u tekstu, „Baza terorističke OVK, logor za otete Srbe: Selo na KiM u kom se desilo trostruko ubistvo krije jezive tajne“, u lidu vesti, saopšteno da je na području Glođana u rukama civila ostao veliki broj komada ilegalnog oružja.

Telegraf je podsetio i na to da se upravo u Glođanima nalazio štab OVK kojim je rukovodio Ramuš Haradinaj, kao i logor za otete Srbe i druge nealbance, te Radonjićko jezero u blizini, gde su pripadnici OVK tokom 1998. ubili najmanje 34 osobe srpske i albanske nacionalnosti.

U sličnom maniru je izvestio i Kosovo online: Rafali na autobus šokirali Kosovo: Glođane bilo baza OVK, po kućama još mnogo oružja, policija nemoćna

I u ovom tekstu, uz vest o tragediji, upotrebljena su ista tri argumenta i to u istom redosledu: Velik broj ilegalnog oružja, štab Ramuša Haradinaja i Radonjićko jezero.

Uz potvrdu direktora Kosovske policije Samedina Mehmetija, da policija ima tri traga za kojima traga, isti tekst sa ovog portala preneo je i Alo: POSLE NAPADA NA KOSOVSKI AUTOBUS Policija ispituje tri traga, upozoravaju na ilegalno oružje kod građana

Novosti su takođe u isrcrpnijem tekstu sa reakcijama zvaničnika o tragediji, TRAŽI SE MONSTRUM, ALBANAC POD MASKOM: Ne znaju se razlozi zasede na autobus koji je prevozio decu kod Glođana u Metohiji, podsetile na Haradinajev štab, logor i Radonjićko jezero.

Na sličan način izveštavale su i televizije sa nacionalnom frekvencijom.

„Misterija“

Šesti dan od tragedije u Glođanima nema više poznatih detalja od onoga što se saznalo na samo veče tragedije i dan nakon toga. Ubijene su tri osobe, učenik i učenica, starosti oko 17-18 godina dok je treća žrtva vozač autobusa ,“Erblimi tours“, Gani Đokaj (Gjokaj).

Policija ima dva do tri traga – „padala je kiša, te su mnogi tragovi isprani“.

Uprkos većoj mobilizaciji istražnih organa i ostalih kosovskih institucija, kao i kosovskoj javnosti, nema uhapšenih, niti detalja o mogućem motivu, iako je bilo pojedinih spekulacija pre svega u medijima na albanskom.

U međuvremenu je ubici „dat ultimatum da se preda“, ali potom i premija od 20.000 evra, za bilo kakvu informaciju o ubici.

Mediji na albanskom i danas podsećaju na to da nadležni organi i šest dana nakon tragedije nemaju saznanja i informacije za javnost, a sada već ceo slučaj opisuju kao „misterija“.

Izvor: KoSSev

Comments

Pročitaj još