• Početna>
  • Vesti>

Tiodorović: Nema dokaza da je omikron soj otporan na vakcinu

Foto: Tanjug

Panične poruke koje šalju pojedini mediji iz zemlje i inostranstva zbog novog, omikron soja koronavirusa, epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović ocenjuje kao neutemeljene, ističući da nema podataka da je ta varijanta otporna na vakcine. Navodi da, prema podacima koje dobija iz bolnica, 92,3 odsto obolelih sa teškom kliničkom slikom su nevakcinisani.

Branislav Tiodorović smatra da i lekari umeju da preteraju kada govore o novoj varijanti virusa, navodeći da, prema podacima do kojih je došao, omikron sojem u Južnoj Africi dosad je zaraženo 2.830 ljudi, a u Evropi oko 150.

“Uvek treba poći od naučno potvrđenih činjenica. Nema dokaza da je omikron soj otporan na vakcinu. Ima istraživanja da postojeće vakcine dobro štite, naročito od teške kliničke slike kovida”, naglašava za RTS Tiodorović.

Dodaje da je panika neopravdana, ali da ima razloga za oprez. Kako kaže, ograničenja za ulazak u Srbiju su već stupila na snagu, posebno će biti primenjivane na putnicima iz država sa juga Afrike.

Objašnjava da je Krizni štab odlučio da se na graničnim prelazima i aerodromima zadržavaju u karantinu ljudi koji su tranzitu, a dolaze iz zemalja gde je povređeno prisustvo omikron varijante kovida.

“Pošto Srbija nema direktnu liniju sa Južnom Afrikom, treba posebnu pažnju obratiti na putnike su doputovali iz Frankfurta, Amsterdama, Pariza, Londona, i da se takvi putnici posebno kontrolišu”, kaže Tiodorović.

Čak i ako budu negativni na pi-si-ar testu, moraju u sedmodnevni karantin. I državljanima Srbije koji dolaze iz zemalja zapadne Evrope gde ima potvrđenih slučajeva omikrona, savetuje se sedmodnevna izolacija. Sedmog dana se radi ponovno testiranje, kao i posle 14. dana. Ukoliko su negativini, karantin se završava, dodaje član Kriznog štaba.

Ukazujući na činjenicu da 70 odsto škola nema prijavljenih novih slučajeva zaraze, pa stoga da nema ni razloga da se plan za početak zimskog raspusta (31. decembar) menja.

Ponavlja da će zbog nenošenja maske i nepridržavanja odstojanja na skupovima i na otvorenom i na zatvrenom, najveći cenu platiti nevakcinisani i starije osobe sa hroničnim bolestima.

“Trećina preminulih vakcinisani stariji od 70 godina sa hroničnim bolestima”

Na pitanje da li postoje slučajevi teških kliničkih slika kod vakcinisanih, Tiodorović tvrdi da, prema podaci koje dobija iz bolnica, 92,3 odsto je nevakcinisanih.

Prema njegovim rečima, skoro trećina fatalnih ishoda je kod vakcinisanih, ali, kako naglašava, reč je o osobama starijim od 70 godina sa hroničnim bolestima, naročito o onim osobama koje su oklevale da prime treću dozu, a da su svi mlađi koji su preminuli bili nevakcinisani.

Tiodorović ponavlja da su strogo kontrolisanje mera i vakcinacija jedini načini da se epidemija prevaziđe.

Poručuje da je važno da oni koji kontrolišu kovid propusnice rade svoj posao, jer će svako ko pusti nekoga ko nema validan dokument biti pozvan na odgovornost.

Izvor: RTS

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još