• Početna>
  • Vesti>

Petković: Narod na KiM dobro zna ko se istinski bori za njih

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Član Glavnog odbora SNS Petar Petković ocenio je danas da je Dragan Đilas poslednji koji treba da drži lekcije predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću o Kosovu i Metohiji jer je, kako kaže, Đilas sa svojim koalicionim partnerima “posvećeno i s predumišljajem” radio na jačanju takozvane kosovske nezavisnosti i osnaživanju institucija lažne države Kosovo.

Petković je rekao da za razliku od njih, Srbija na čelu sa Vučićem čini sve da ojača srpske instuticije na prostoru KiM, kroz gradnju Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, Kliničko bolničkog centra u Gračanici, novih škola, vrtića, puteva, ekonomskih ulaganja, navodi se u saopštenju SNS.

“Umesto da objasni narodu zašto je sa svojim firmama zgrtao milione na reklamnom prostoru i pustošenju gradske kase dok je takozvano Kosovo proglašavalo nezavisnost, Đilas se služi najotvorenijim izmišljotinama”, rekao je Petković i dodao da narod na KiM dobro zna ko se istinski bori za njih i njihova prava.

Petković je rekao da je samo zahvaljujući Vučiću koji, kako ističe, nije podlegao pritiscima, izbegnuta zamka u Briselu da policiju za region sever većinski čine Albanci i da je zato danas sastav policije 97 odsto srpski.

“Samo zahvaljujući zalaganju predsednika Vučića izbačena je odredba iz Briselskog sporazuma da takozvano Kosovo dobije stolicu u UN. Zato su Ðilas i njegovi koalicioni partneri prebacili pregovore o KiM iz Ujedinjenih nacija gde je Srbija imala većinsku podršku, u Evropsku uniju gde većina članica priznaje takozvanu nezavisnost Kosova”, navodi Petković u saopštenju.

Naveo je da je njihovom odlukom Euleks došao na KiM da radi na jačanju institucija takozvanog Kosova i dodao da taj isti Euleks do dana današnjeg nije rešio ubistvo nijednog Srbina.

“Takođe, takozvano Kosovo nije dobilo svoj pozivni broj kao nezavisna država nego mu je ustupljen dodatni broj države Srbije za teritorijalnu oblast i to na korišćenje, što može da potvrdi i Međunarodna telekomunikaciona unija”, rekao je Petković.

Naveo je da je Đilasov saradnik Borko Stefanović potpisao sedam štetnih sporazuma u Briselu, među kojima je i onaj koji se tiče registarskih tablica, ličnih karata, slobode kretanja, kada je na Jarinju i Brnjaku postavio svojevrsnu granicu između Srba na KiM i Srba u centralnoj Srbiji.

“Zahvaljujući njima Međunarodni sud pravde u Hagu doneo je odluku o takozvanoj legalnosti Kosova na međunarodnoj sceni”, rekao je Petković.

Dodao je da je tandem Đilas-Borko Stefanović dogovorio sa Robertom Kuperom da takozvani operator prenosnog sistema Kostt dobije zasebnu kontrolu oblast.

Petković je istakao da su to sve činjenice i Ðilasu poručio da, umesto lažnih optužbi na račun predsednika Srbije, odgovori zašto nikada nije osudio nijedan napad na srpsku decu i starce na KiM.

“Gde je bio da se oglasi i drži vanredne konferencije za štampu kada je napadnut Nikola Perić iz Gojbulje ili Dragica Gašić iz Đakovice? Gde je bio kada je pretučen Ranko Bacić iz Kline ili Mirjana Dedić iz Orahovca?”, upitao je Petković i dodao da Ðilas nema ni moralno ni bilo koje drugo pravo da uopšte pomene Srbe sa KiM jer “ne zna ni gde se Gojbulja ni Klina nalaze”.

Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas je ranije danas na konferenciji ispred Predsedništva rekao da je Vučić uradio “mnogo toga što nekima odgovara” i naveo da je, kada je Boris Tadić u vreme dok je bio predsednik Srbije tokom posete Merkelove odbio da povuče srpsku policiju sa severa Kosova, Vučić rekao da će to učiniti, te da je uz to i sudstvo prepustio kosovskim institucijama.

Izvor: Tanjug

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Comments

Pročitaj još