Vučić: Nikakvi ratovi i sukobi nas ne interesuju

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da Srbiju ne interesuju nikakvi sukobi ni ratovi, ne zato što smo slabi ili slabiji od drugih, već zato što smo dovoljno pametni da znamo da treba da nas interesuju samo ekonomija i saradnja. Kada je reč o dijalogu sa Prištinom, kaže da albanska strana ne želi nikakav razgovor, ono sa čime dolaze u Brisel je uvredljivo za svakoga, istakao je Vučić. Sa Abazovićem i Krivokapićem nisam razgovarao u vreme nereda na Cetinju, naveo Vučić.

Aleksandar Vučić je, u obraćanju javnosti, naveo da Srbija ni na koji način nije zainteresovana da ruši nezavisnost ni Crne Gore ni Hrvatske ni Bosne i Hercegovine niti bilo koje druge zemlje u regionu.

“Jedino što tražim od njih je da to isto pravo poštuju kada je reč o Srbiji”, rekao je Vučić.

“Ne interesuju nas nikakvi ratovi, ne interesuju nas nikakvi sukobi i nećemo da ih imamo ne zato što smo slabi ili slabiji nego zato što smo dovoljno pametni da znamo da treba nas interesuju samo ekonomija i saradnja”, istakao je Vučić.

Ukazao je da znamo da svaki sukob neće odvući samo taj narod na dno, nego i nas i da nam “ne pada na pamet da u tako nečem učestvujemo”.

“Molimo i sve druge da ne pokušavaju, suzbijajući uticaj naše zemlje ili pokušavajući da oslabe našu zemlju različitim hibridnim metodama, različitim vrstama pritisaka, da ne očekuju da nećemo pokušati da se odbranimo. I tu ne mislim u vojno-policijskom smislu, toga neće biti, suviše je Srbija snažna da bi toga bilo u tom smislu”, poručio je predsednik.

“Albanska strana ne želi nikakav razgovor”

Govoreći o situaciji u regionu, Vučić je rekao da su se čudne stvari događale u pethodnih 48 sati, ali je bitno da se sačuva jedinstvo naroda.

“Želim da ponovim važne stvari. Za našu zemlju mir je od presudnog značaja. Sve što smo uradili uspeli smo jer smo čuvali mir i smatrali da važniji od bilo kakvih političkih poena mora da bude život i da život stavimo ispred svega”, istakao je Vučić.

Dodaje da politika Srbije dok je on predsednik mora da bude takva da se pohvalimo ekonomskim napretkom i da sačuvamo svaku glavu.

Ukazuje na dva smera – da ne vodimo ratove i da ne učestvujemo u neodgovornoj politici. Zato smo, kako kaže, trpeli svakovrsne pritiske i uvrede i, ne rečunajući ministra Vulina, trudili se da ne reagujemo na sve besmislice.

Danas su na tehničkom nivou završeni razgovori u Briselu. Vučić kaže da je ostvaren mali napredak po pitanju nestalih.

“To je jedina dobra vest za nekoliko porodica, albanskih i srpskih, koje će moći da sahrane svoje ubijene kako priliči i da im odlaze na groblje i moći bar da žale za svojima”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, druge vrste napretka u Briselu nije bilo. “Pokušaću da budem blag, albanska strana ne želi nikakav razgovor, ono sa čime dolaze je uvredljivo za svakoga”, napomenuo je Vučić.

Vučić je rekao da su razgovarali danas i sa predstavnicima OEBS-a o situaciji na jugu, u Preševu i Bujanovcu, i poručio da će država dati sve od sebe da nastavi štampanje udžbenika na albanskom i za srednje škole, a ne samo za osnovnu.

“Želimo da uradimo sve što možemo da deo Albanca uvedemo u sistem i kao policajce i lekare i sve druge državne institucije, ali tražićemo da se dobro zna kojoj državi pripadaju i oko toga nema cenkanja i niti oko toga može da bude polemike”, poručio je Vučić. 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još