• Početna>
  • Vesti>

SPC: Hiljade učenika i studenata na Liturgiji i molitvi za blagosloven početak školske godine

Njegova Svetost Patrijarh srpski  Porfirije  služio  je danas u Sabornom hramu Svetog Save na Vračaru svetu Liturgiju i priziv Svetog Duha za uspešan i Bogom blagosloven početak nove školske godine.

Molitvenom sabranju su prisustvovale hiljade đaka beogradskih osnovnih i srednjih škola, kao i studenti Univerziteta u Beogradu, njihovi učitelji, nastavnici, profesori, roditelji, navodi se u saopštenju Informativne službe SPC.

„Mi smo služili svetu Liturgiju i pričestili smo se svetim pričešćem, ali i pročitali molitvu za dobar početak školske godine, a još više smo se molili za dobar uspeh na kraju školske godine. Neophodno je da se trudite da naučite ono što vam vaši učitelji, nastavnici i profesori predaju, ali isto tako, kao kad bilo koji posao radite, a naročito kad idete u školu i učite, potrebno je da imate pomoć Božju, jer će pred vas izlaziti razni problemi i tada će vam biti potrebna pomoć Božja. Zato treba da upućujete reči molitve Bogu da pored znanja koja stičete u isto vreme budete u miru sa svojim drugovima i drugaricama, sa prijateljima, da budete neko ko je na ponos svojim roditeljima i učetiljima“, poručio je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je istakao da će se uvek moliti za decu.

„Ja ću se uvek moliti za vas decu, bez obzira koju školu ili fakultet pohađate, jer je to zapovest Božja. Hristos nas je pre svega pozvao da volimo decu i da budemo deca po dobroti, po bezazlenosti, po spremnosti da i kad nismo zadovoljni i kad nas nego naljuti uvek oprostimo, jer nam je važnije da sačuvamo drugarstvo nego da se u svađi međusobno raziđemo“, istakao je Patrijarh.

Njegovoj Svetosti Patrijarhu sasluživali su Preosvećena gospoda Episkopi remezijanski Stefan i toplički Jerotej, dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu protojerej prof. dr Zoran Ranković i protojerej-stavrofor prof. dr Vladimirom Vukašinovićem i sveštenstvo Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Nakon pričešća i molitve priziva Duha Svetog za blagosloven početak nove školske godine patrijarh Porfirije je pozdravio decu i podelio im je ikone na kojima je prikazan Gospod Isus Hristos koji blagosilja decu.

Svetoj Liturgiji prisustvovali su i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja g. Branko Ružić i direktor Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama g. Vladimir Roganović, navedeno je u saopštenju.

Izvor: SPC/RKM

Comments

Pročitaj još