• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Priština od 4. septembra zaustavlja primenu Vašingtonskog sporazuma

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je na Bledu da ga brine činjenica da Priština kreće u novu akciju lobiranja za priznanje, kao i za prijem u međunarodne organizacije. Ocenio je da je nedvomisleno da su evropske integracije Srbije povezane sa pitanjem Kosova, i da ne možemo da budemo deo EU dok ne rešimo odnose sa Prištinom.

Aleksandar Vučić je, u izjavi novinarima nakon razgovora sa izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom i učešća na panelu posvećenom budućnosti EU na Bledu, rekao da ga brinu informacije o implementaciji Vašingtonskog sporazuma.

Brine me činjenica, a dobili smo informacije, ne od gospodina Lajčaka, već iz naših obaveštajnih izvora da Priština od 4. septembra u potpunosti zaustavlja dalju implementaciju Vašingtonskog sporazuma”, rekao je Vučić u izjavi novinarima.

Naveo je da Priština kreće u novu akciju lobiranja za priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti, kao i sa zahtevima da budu prihvaćeni u međunarodnim organizacijama od Interpola do Uneska.

To će, uveren je predsednik, uneti dodatnu nestabilnost u regionu, a naše je da se na to pripremimo.

Vučić je poručio da će se Srbija kad god bude bila pozvana u Brisel odazvati i da će biti spremna za razgovor. Napomenuo je da je premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija video sa bine u publici. 

“Evropske integracije povezane sa Kosovom”

Predsednik Vučić rekao je da je nedvomisleno da su evropske integracije Srbije povezane sa pitanjem Kosova.

“Ne možemo da budemo deo EU dok ne rešimo odnose sa Prištinom i to je jasno svakome i ne treba da se lažemo”, objasnio je Vučić.

Naglasio je da će razgovori sa Prištinom biti nastavljeni na tehničkom nivou i da očekuje da će uskoro Lajčak posetiti Beograd i Prištinu.

“Verujem da će Zapadni Balkan biti više na agendi EU”

Predsednik je izrazio uverenje da će Zapadni Balkan biti više na agendi Evropske unije, nego što je to bio slučaj prošle godine.

“To čak i ovde na Bledu možete da osetite”, rekao je Vučić i zahvalio organizatorima što su mu dozvolili da iznese ideje Srbije, ali i regiona Zapadnog Balkana.

“Govorio sam istinu, kao što sam postavio neka pitanja na koja nema odgovora, u vezi sa rastom, šta će biti posle odlaska nemačke kancelarke Angele Merkel”, rekao je Vučić.

“Suviše smo mali da bi isključivo samostalno štitili svoje interese” 

Predsednik je izjavio da su na Bledskom strateškom forumu svi razumeli da Evropa mora da bude ujedinjena, da je za nas važno da budemo deo Evrope, kao i da smo suviše mali i slabi da bi mogli isključivo samostalno da štitimo svoje interese.

Vučić je, na pitanje novinara kako vidi situaciju sa Avganistanom i migrantima pošto je Zapadni Balkan pre bio glavna ruta, rekao da su se danas mogle čuti dve ideje – Andreja Babiša koji je govorio o Šengenu i da je Srbija potrebna Evropskoj uniji, kao i Viktora Orbana o tome da je Srbija čak potrebnija Uniji nego EU Srbiji.

“Hvala im na pažnji, svi ostali su razumeli da moramo da budemo ujedinjeni. I to je pokazivanje i snage i privlačnosti Evrope. Ako se budu samo unutra dešavali sukobi, onda neće biti te privlačnosti za sve druge i time Evropa gubi svoju snagu. Zato je važno da Evropa pokazuje mogućnosti, i da i dalje bude privlačna, i da i dalje drugi narodi žele da budu deo ujedinjene Evrope”, rekao je Vučić.

Izvor: RTS, Tanjug

Foto: RTS, printscreen

Comments

Pročitaj još