• Početna>
  • Vesti>

Slava Gračanice; vladika Teodosije: Slavimo Onu koja je proslavila Boga

Svetom liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača u manastiru Gračanica svečano je obeležena hramovna slava Velika Gospojina.

U porti manastira Gračanica praznik Uspenja presvete Bogorodice okupio je više stotina vernika, svetu liturgiju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje sveštenstva Eparhije.

“Svi hrišćani slave Presvetu Bogorodicu kao majku svoju, ona je majka Božija ali je duhovno majka svih nas. U nevolji, opasnosti, bolesti ona je brza pomoćnica i zaštitnica i više brine o svakom od nas nego rođena majka. Zato mi proslavljamo današnji praznik, naročio ovde u ovoj svetoj obitelji koja ove godine slavi 700 godina kako je nastala i isto tako se 700 godina od upokojenja kralja Milutina, najlepša zadužbina među mnogim njegovim zadužbinama upravo jeste ovaj hram posvećen Presvetoj Bogorodici”, rekao je vladika u besedi.

Episkop Teodosije kazao je da se na današnji da narod okuplja u hramovima širom sveta, na Kosovu i Metohiji, u Dečanima, Pećkoj Patrijaršiji, Bogorodici Ljeviškoj, Deviču, Sokolici..

“Danas je sabor, narod se sabira na molitvu da bi proslavio onu koja je proslavila Boga tako što ga je rodila i služila ljudima na spasenje. Nekad bi Gospod molitvama presvetu Bogorodicu zaštitio i ovu svetu obitelj i mati igumaniju, sestre koje služe ovde i koje su verne ovoj svetoj obitelji, kao što su nekada mironosnici bili verni Hristu pod krstom. Kada je bilo najteže i kada je Gospod stradao na krstu one su verno stajale, tako naše monahinje na Kosovu i Metohiji i u Pećkoj Patrijaršiji, Gračanici i svuda verno služe i ostaju u našim svetinjama koje stradaju, koje su u opasnosti sa verom i nadom u Boga”, naveo je vladika.

Za ovaj veliki praznik i hramovnu slavu manastira Gračanica okupio se veliki broj vernika, a bilo je i gostiju iz Severne Makedonije.

“Moj sin danas ima kolač i veoma sam zadovoljna. Gračanica je veliko mesto i srećni smo što slavimo ovaj dan i što imamo kolač. Veoma je bitno da se Srbi okupljaju oko manastira, vidite koliko ima dece”, istakla je Malinka Aritonović.

“Danas je najveći hiršćanski praznik, Gračanica je jedinstvena za sve Srbe, da li su u Americi, Kanadi, na Kosovu ili u centralnoj Srbiji. Na praznik prvo dođemo na liturgiju u manastiru, a onda kod kuće dočekujemo goste”, kazao je jedan meštanin Gračanice.

“Ovo je veoma važan praznik za nas i bilo mi je jako drago kada sam videla ovoliki narod danas. Mnogo sam se obradovala, mi smo ovde ostali malo. Kod kuće smo pripremili slavsku trpezu i čekamo goste”, rekla je Ruzica Vasić iz Gračanice.

“Poštujemo ovaj praznik. Okupili smo se da se vidi da ovde ima Srba, narod se sada okrenuo ka crkvi i verujem da će nam Bog pomoći”, kazala je jedna meštanka.

Slavski kolač je ove godine bio u rukama porodica Bobana Popovića i Zorana Aritonovića iz Gračanice, a za narednu godinu javili su se Miodrag Đorđević, Milovan Ristić i Oliver Popović takođe iz Gračanice.

Nakon Velike Gospojine, pravoslavni hrišćani 21. septembra proslavljaju Malu Gospojinu. Vreme između dva praznika naziva se međudnevica, a u narodu se veruje da je to najbolji period za branje plodova i lekovitih trava.

Izvor i foto: RTV Kim

Comments

Pročitaj još