Zejna Salahi nova direktorka USAID-a na Kosovu

Zejna Salahi položila je zakletvu na dužnost direktorke misije USAID-a na Kosovu na ceremoniji koju je vodila administratorka USAID-a Samanta Pauer.

Administratorka Pauer je rekla da će, „pod Zejninim vođstvom, USAID nastaviti da podržava civilno društvo i organizacije sa osnovom u zajednicama kako bi bolje predstavljale potrebe građana Kosova i radile sa vladom na primeni odgovarajućih zakona i politika”, navodi se u saopštenju misije USAID.

Ambasador SAD na Kosovu Filip Kosnet je govorio o doprinosu Zejne Salahi tokom njenog mandata na Kosovu kao zamenice direktora misije, i istakao ulogu USAID-a u razvoju Kosova.

Kako se ističe u saopštenju, u ime američkog naroda, USAID promoviše i demonstrira demokratske vrednosti u inostranstvu i unapređuje slobodan, miran i prosperitetan svet.

Cilj USAID-a je da podrži partnere da postanu samoodrživi i sposobni da vode sopstvene razvojne puteve, kroz smanjenje dometa sukoba, sprečavanje širenja pandemijskih bolesti i suzbijanje pokretača nasilja, nestabilnosti, transnacionalnog kriminala i drugih bezbednosnih pretnji.

USAID promoviše američki prosperitet kroz investicije koje šire tržišta za izvoze iz SAD, stvaraju jednake uslove za američka preduzeća i podržavaju stabilnija, otpornija i demokratskija društva.

USAID stoji uz ljude kada se dogode katastrofe ili se pojave krize, kao svetski lider u humanitarnoj pomoći, navedeno je u saopštenju.

Zejna Salahi pridružila se kosovskoj misiji u julu 2019. godine, kao zamenica direktora misije USAID. Pre svog dolaska na Kosovo, Salahi je bila zamenica direktora USAID misije u Bangladešu, gde je pomogla u formulisanju i primeni odgovora Vlade SAD na izbegličku krizu Rohinga.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: RTK

Comments

Pročitaj još