• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Ne ostavljamo RS bez podrške, uskoro predlog kako da vodimo dijalog sa Bošnjacima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Beograd obavešten i da prati dešavanja u Bosni i Hercegovini uz poruku da Srbija ne može da ostavi Republiku Srpsku bez podrške u ekonomskom i svakom drugom pogledu, kao i da će izaći sa predlogom kako da u budućnosti vodimo dijalog sa Bošnjacima.

Vučić je odgovarao na pitanje novinara o tenzičnoj situaciji u Bosni i Hercegovini nakon što su predstavnici Republike Srpske napustili institucije BiH zbog inicijative odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da se u krivični zakon u toj zemlji uvede zabrana i kažnjavanje negiranja genocida.

Vučić je rekao da Beograd sa pažnjom prati događaje i u Sarajevu i Banjaluci uz ocenu da nametanje i oktroisanje odluka spolja nikada nije moglo da donese dobre rezultate.

“Ne ulazim u sve mere i kontramere, to se dešava u drugoj zemlji, ali smo obavešteni i pratimo sve, a ono što je izvesno je da ne možemo da ostavimo Republiku Srpsku u ekonomskom i bilo kom drugom pogledu bez podrške Srbije”, poručio je Vučić na konferenciji u Palati Srbija.

Na konstataciju novinara da su sve oštriji tonovi u Sarajevu i da se očekuje najveće zaoštravanje odnosa u BiH od završetka građanskog rata i pitanje da li se može izbeći ozbiljniji sukob, Vučić je rekao da se ”plaši da atmosfera jeste najteža i najuzavrelija od okončanja rata i potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

”Nadam se da svi razumeju da su mir i stabilnost prioritet i da moramo da razmišljamo o ekonomiji i o tome kako da živimo zajedno”, kazao je Vučić.

Dodao je i da je će izaći sa konkretnim predlozima kako da u budućnosti vodimo dijalog sa Bošnjacima.

”Ponoviću to, iako sam video da su mnogi napadali, da moramo da pokušamo da sa njima izgradimo bratske odnose u budućnosti. Nisam siguran da su sve izjave njihovih lidera iz Sarajeva od velike pomoći, ali to je već druga stvar”, rekao je Vučić.

Naveo je da narodi moraju da u određenim trenucima donose važne istorijske odluke koje, kako kaže, ne moraju uvek da se dopadaju političarima.

Vučić je najavio da će 4. avgusta u Busijama biti obeležena godišnjica progona srpskog življa i, kako je rekao, najvećeg etničkog čišćenja posle Drugog svetskog rata u Evropi, kao i da će tog dana imati susret sa rukovodstvom Republike Srpske i da će sa njima o svemu razgovarati.

Namera-puna i jeftinu legalizaciju bespravnih objekata

Vučić je poručio da postoji namera da se sprovede puna i jeftina legalizacija oko 2,5 miliona bespravnih objekata, ali i da će oko 10 odsto njih morati da bude uklonjeno, jer ne mogu da se legalizuju.

Na pitanje novinara da li će se dekretom rešiti legalizacija i da li je je katastratska legalizacija model po kojem se stavlja tačka na taj problem, Vučić je rekao da se priprema legalizacija i da će se tek videti na koji način će država pokušati jednom zauvek da reši taj problem.

Dodao je da tu ima dosta problema i da je u prethodnih pet godina legalizovano oko 250.000 objekta, što užasno mali broj, ali i najveći uspeh do sada.

“Želimo punu i jeftinu legalizaciju, da ljudi plaćaju porez na imovinu, nama nisu potrebni jednokratni i brzi prhodi, ne želimo da to bude izvor korupcije za lokalne funkcionere. Želimo da imamo prijavljene objekte i da skoči cena tim objektima i da imaju koristi njihovi vlasnici. Ipak, postoji 10 odsto objekta koje nije moguće legalizaovati i koji će morati da budu uklonjeni”, naveo je Vučić.

Kaže da će država moći da naplati mnogo više poreza kada ti objekti budu prijavljeni.

“Od 2,5 miliona objekata, da imate dva miliona miliona novoprijavljenih objekta, to je ogroman uspeh uz istu visinu poreza”, dodao je Vučić.

Istakao je da će građani imati veliku korist jer će moći da prave normalne kuporodajne ugovore za svoje objekte i neće imati nikakav problem sa državom.

Ima mnogo problema u sturturi sistema, kako da se to izvede, ali verujem da ćemo uspeti to da uradimo, dodao je Vučić. 

Do septembra nove mere za dalji podsticaj rađanja

Govoreći o podsticaju rađanja, predsednik Vučić kaže da je uveren da će do početka septembra biti usvojene nove mere.

Kako je pojasnio, reč je o tri promene, a to su uvećane novčane naknade za trudnice i porodilje, zatim rešavanje određenih zakonskih poteškoća koje se tiču zrada trudnica i porodilja, te uprošćavanje birokratskih procedura za vantelesnu oplodnju.

U tom smislu, naveo je da će se menjati prag godina žena, do kojih će država finansirati pokušaje VTO.

“Nadam se da će to bar donekle u siromašnijim sredinama doprineti da imamo više dece, jer nam je to glavni problem. Lako se društvo obnovi ako imate dece”, poručio je Vučić u obraćanju nakon susreta sa mladim sportistima koji borave u kampu u Srbiji.

Uz konstataciju da je bilo napada kako je rađanje pitanje ekonomskog statusa i očekivanja, Vučić je primetio da bi bilo znatno lakše da je to u pitanju.

“Ali, upravo je obrnuto. Tamo gde žive najbogatiji, tamo imamo najmanje dece, a najviše ih je gde žive siromašniji… A, sve što radimo, nema smisla ako to ne bude imao ko da nasledi, ako ne bude imao ko da upravlja time, ako nemamo potomstvo”, poručio je Vučić.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još